Tvingas ni ännu en gång anpassa er efter alla andra?
Det finns några grundläggande mekanismer som historiskt gjort byggnadsarbetarna till de, i alla fall tidigare, bäst betalda arbetarna.
Under goda tider har byggnadsarbetarna tryckt upp lönenivån och sedan gjort allt för att hålla kvar samma nivå när konjunkturen viker. Ett annat viktigt inslag har varit bygglagen och deras ackord. Via återkommande förhandlingar och avstämningar var tolfte vecka har man kunnat trissa upp lönen när som helst under året.
Men allt det där är historia. Det funkar inte på samma sätt längre. Inte sedan finanskrisen. Det spelar ingen roll att byggkonjunkturen varit relativt stark sedan dess. Inget extra till er på bygget. I stället har modellen där alla ska anpassa sig till industrins möjliga löneuttag blivit alltmer fundamental. Det har alltså inte spelat någon roll hur marknaden sett ut branschvis. Dessutom har det varit ett långvarigt lönebråk om ackordet på bygget som delvis stängt möjligheten till löneglidning den vägen.
Visst, det finns en del på bygget som tjänar riktigt bra. Så är det, men det finns även många som tragglar på i byggsvängen och går på en tidlön som inte når upp till samma höjder. De har under de senaste åren haft en skral löneutveckling. Samtidigt har det gjorts satsningar på andra branscher där man fått lönehöjningar med tusentals kronor i månaden.
Så frågan är om det blir några spontana brandtal på bygget i höst i samband med avtalsrörelsen? Helt säkert finns det pallar att stapla på hög. Frågan är om det finns förbannade byggnadsarbetare? Det är oklart, men rimligen måste den långvariga pyspunka som dränerat byggnadsarbetarnas löner till slut resultera i någon form av ilska. Och helt klart blir det inte bättre av att Svenskt Näringsliv gått ut med att de kan tänka sig att lägga ett nollbud i höstens avtalsförhandlingar. Förklaringen är den osäkra marknaden i spåren av corona. Återigen – hur har det sett ut för er på bygget? Trots full rulle kanske ni tvingas anpassa er efter alla andra ännu en gång.
Bygg går starkt – trots Corona.
Blir det någon lönehöjning i höst?