info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avslöjande: Byggjätte fick jobben – sponsrade S valkampanj

Byggjätten Peab fick bygga mest i Sigtuna kommun. Bolaget bekostade samtidigt både valstugor och stora valaffischer för socialdemokraterna i valet 2010. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Bild från valkampanjen med dåvarande kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, Anders Johansson. Foto: SVT/Mostphotos

Socialdemokraten Anders Johansson (idag Sandén) blev kommunstyrelsens ordförande 2002 i Sigtuna kommun. Han gick till val på att uppföra ett stort antal bostäder och det byggdes mycket under många år kommunen. De flesta uppdragen gick till Peab bostad, enligt Uppdrag granskning (UG) som pekar på ett nära samarbete mellan byggbolaget och partiledningen i Sigtuna kommun.

De flesta av affärerna gjordes enligt tv-programmet upp av kommunstyrelsens ordförande och Tomas Andersson, då vd för Peab bostad.

Dokument UG tagit del av visar hur kommunledningen planerade byggprojekt där det på förhand var uppgjort att Peab skulle bygga och kommunen köpa de färdiga bostäderna. Därmed ska de, enligt källor inom Peab, ha rundat lagen om offentlig upphandling, LOU, som ska ge företagen rätt att konkurrera på samma villkor.

Anders Sandén, som idag lämnat politiken, hävdar att man inte rundat LOU. Men Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, har tagit del av dokumenten och har en annan uppfattning.
– Om det nu är så att man har ett möte och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det helt klart ett brott mot likabehandlingsprincipen, säger hon till UG.

Granskning visar också att Peab betalade för två valstugor samt valaffischer inför valet 2010. Enligt programmet gömde Peab fakturorna för dessa, 386 000 kronor exklusive moms, i ett av de många byggprojekten.

Anders Sandén förnekar att Peab sponsrat honom eller partiet, även efter att UG visat fakturorna för valstugor och affischer.
– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss, säger han.

Den tidigare partirevisorn, Björn Stenutz, har efter att ha gått igenom redovisningen kommit fram till att partiet inte betalat för valstugorna. Han är idag ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna.

– Peab ska inte köpa valstugor åt oss, det är ju det som är grundprincipen, säger han.

Enligt programmet skickades ett mejl till Anders Johansson bara veckor före valet med rubriken: “Skyltar 7×10 meter”.

“För din kännedom har originalaffischerna (affisch på dig samt budskapsaffisch) skickats till Peab”, står det bland annat i mejlet.

Angående granskningen svarar Peab i mail:

“Vi har nu gått igenom alla sponsringsavtal och sponsringsfakturor tillbaka till 2010 och inte hittat någon sponsring av politiska partier, men med detta sagt går det inte att utesluta att det ändå har skett. Det är möjligt att den lokala Peaborganisationen kan ha sponsrat både valstugor och banderoller i Sigtuna 2010.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avslöjande: Byggjätte fick jobben – sponsrade S valkampanj

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig