Erlandssons Bygg-vd om konkurshotet – byggen står helt still
Erlandssons Bygg i Stockholm riskerar konkurs. Bolaget har påbörjat en rekonstruktion: ”Vi försöker hitta en väg framåt”, säger Magnus Zetterlund, vice vd på Erlandssons Bygg i Stockholm.
Det var i onsdags i förra veckan som Erlandssons Bygg i Stockholm ansökte om företagsrekonstruktion. En ansökan som beviljades av Solna tingsrätt dagen därpå.
I ansökan uppger bolaget att de har skulder på 162 miljoner kronor som de inte kan betala. Bland annat 109 miljoner i leverantörsskulder och 40 miljoner i skatteskulder som bolaget fått skjuta upp på grund av Covid-19. Med på skuldlistan finns även en post som gäller lön och semesterersättning. Där handlar det om 8,7 miljoner kronor.
Hur ser det ut på era byggprojekt nu?
– Det har stannat till på vissa projekt, några står nästan still. Men vår ambition är att få igång alla inom två veckor tillsammans med våra beställare, underentreprenörer och leverantörer. Just nu har vi fullt fokus på den dialogen.
Totalt berörs sex olika entreprenadprojekt. Dessutom har bolaget en del ramavtal.
Vilka byggen är det som står still?
– Det är två ROT–projekt, ett skolprojekt och två nyproduktionsprojekt av bostäder som är påverkade. I ett par av projekten står produktionen stilla just nu och i vissa är det begränsad produktion.
Hur ser det ut bland underentreprenörerna? Är det några som kastat in handduken och lämnat arbetsplatsen?
– Jag har inte hört att någon gett upp. Förhandlingar och diskussioner pågår. Men vissa har tagit en paus i arbetet eftersom vi har likviditetsproblem. Så de väntar på vidare besked kring betalning och annat.
Den löneskuld på 8,7 miljoner som togs upp i ansökan om företagsrekonstruktion gäller tjänstemän och kollektivanställda på Erlandssons Bygg i Stockholm.
– Alla har fått lön fram till nu och kommer framöver under en övergångsperiod kanske få en del av lönen via den statliga lönegarantin. Sedan är tanken att bolaget ska fortsätta att betala ut löner.
Magnus Zetterlund säger att ingen av alla inblandade är glada över situationen som uppstått, men att det ändå finns en positivt känsla när det gäller att hitta en lösning.
– Vi har bra samtal med alla. Vår ambition är att våra projekt ska fortlöpa och jag kan säga att vi kommer inte lämna projekten.
Det finns flera förklaringar till att Erlandssons Bygg i Stockholm hamnat i den här svåra ekonomiska situationen. Den enskilt största är förluster från redan avslutade projekt och då främst bostadsbyggen. Förluster som nu påverkar bolagets likviditet.
Har anbudsnivån haft någon påverkan på de här förlustjobben?
– Ja, i vissa fall har det varit så. Men vi har även haft en del komplexa projekt som vi inte riktigt tagit hänsyn till när vi lämnat anbuden. Sedan har vi åkt på en del smällar när några underleverantörer gått i konkurs. Det har kostat oss en del.
Finns det någon risk för att rekonstruktionen misslyckas och att företaget går i konkurs?
– Jag vill inte spekulera i det för min inställning är att vi ska igenom det här. Vi har en bra orderstock och det är en bra ekonomi i de entreprenadprojekt och ramavtal som vi har igång just nu.