info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre olyckor i bygg förra året – men fler sjuka

Olyckstalen gick ner förra året men arbetssjukdomarna ökade i byggbranschen, visar en ny rapport. Förlorad kontroll av maskiner och verktyg orsakade många olyckor, fallolyckor är också vanliga och ger ofta svåra skador och lång frånvaro.

Förlorad kontroll över maskiner och redskap är vanligaste olycksorsaken, men fall ger värst skador. Foto: Mostphotos/Mickes fotosida

Förra året anmäldes 2 224 byggolyckor hos arbetsgivarparten Byggföretagens avtalsområde, en liten minskning jämfört med året innan – 2 290 olyckor. De vanligaste olyckorna är skador orsakade av verktyg och redskap (totalt 386 olyckor) eller någon typ av överbelastningsolycka. Andra vanliga olyckor är ras, fall och att man skadas då material brister.
– Fallolyckorna är ofta allvarliga och ger den längsta sjukfrånvaron, säger Björn Samuelson, professor i Arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet.

Han har sammanställt rapporten om förra årets olyckor och arbetsskador i byggindustrin.

Olycksfrekvensen minskade förra året från 10,9 olyckor per 1 000 sysselsatta jämfört med 11,5 år 2018, visar rapporten.

I statistiken ingår olyckor som anmälts till Försäkringskassan. Utländska arbetare som inte omfattas av det svenska försäkringssystemet ingår inte.

Tar man med sidobranscher som installation, vvs, el, glas, måleri och maskin inträffade totalt 3 824 olyckor förra året.

Samtidigt som de anmälda olyckorna blev färre, ökade arbetssjukdomarna något förra året, från 300 till 331.
De allvarligaste sjukdomarna, med sjukskrivningar från 14 dagar och uppåt, ökade från 127 till 157. De äldre utgör en större andel bland de som tagit skada jämfört med tidigare år.
– Svårighetsgraden på sjukdomarna har ökat och samtidigt har också andelen äldre bland dem som drabbats blivit fler, berättar Björn Samuelson.
Nära hälften av sjukdomarna inom bygg-och anläggning,  47 procent, utgörs av belastningssjukdomar. Det är den i särklass vanligaste arbetssjukdomen.
Räknar man in också sidobranscher som till exempel vvs-, glas- och maskin utgör belastningsskador 51 procent av de arbetssjukdomar som anmälts. Totalt anmäldes 549 sjukdomar orsakade av jobbet.

Rapporten redovisar totalt elva dödsolyckor i byggbranschen och dess sidobranscher under förra året. Tre inom Byggföretagens område, sju i sidobranscher, samt en utländsk arbetare, som inte omfattas av svenska försäkringssystemet.

Tidigare har Byggnadsarbetaren i sin granskning redovisat 14 döda i byggolyckor för 2019. Skillnaden kan bland annat förklaras med att vi tar med alla olyckor på ett bygge. Vi redovisar exempelvis avlastningsolyckor med chaufförer och tar upp dödsolyckor oavsett vilket land och försäkringstillhörighet den omkomne har.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre olyckor i bygg förra året – men fler sjuka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig