Svenskt näringsliv öppnar för nollbud – så här svarar Byggnads
Noll procents löneökning i år, det flaggar arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv för. Byggnads krav är fortsatt 3 procent. "Byggbranschen är inte så påverkad av pandemin", säger Torbjörn Hagelin.
Ingen löneökning alls. Så låter det från arbetsgivarna inför höstens avtalsrörelse. Det är den ökande arbetslösheten som oroar, flaggade arbetsgivarorganisationen Svenskt näringslivs vice vd Mattias Dahl för i förra veckan:
– I en sådan här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, sa han till Sveriges Radio.
I våras skulle nya kollektivavtal ha varit på plats för bygg, men förhandlingarna har skjutits upp. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, ger inte mycket för näringslivets utspel:
– Det är som vanligt, när den vanliga arbetaren ska få något är det inte intressant för kapitalet att vilja ge. Så här låter det i stort sett varje avtalsrörelse, ena gången är det dålig konjunktur, andra gången något annat.
Pandemin är ändå en ganska unik händelse?
– Ja, men inför varje avtalsrörelse säger de att det inte finns utrymme för löneökningar. Pandemin är en sak, men tittar man hur den påverkat vår bransch så har det inte varit så mycket än. Men vi får se hur utvecklingen blir.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger till Dagens Arbete att utgångspunkten fortfarande är 3 procents löneökning. Har Byggnads samma utgångspunkt?
– Ja, vi är ju med i LO-samordningen så det är samma för oss. Vi hjälps åt i familjen, alla ska få ta del av en löneökning.
Tar ni ansvar för situationen genom att fortsätta kräva så mycket, att ni inte har anpassat era krav?
– Var vi hamnar vet vi inte idag, det kan man inte säga något om. Men jag vill ju ha det vi har yrkat, jag tycker inte att det är orimligt, säger Torbjörn Hagelin. Vi tycker att man tagit ut för lite löneökning i tidigare avtalsrörelser. Och avtalen handlar inte bara om pengar, utan om arbetsmiljö och ordning och reda på arbetsmarknaden.
Om det blir någon avtalsrörelse i höst är dock fortfarande osäkert.
– Vi får avvakta smittspridningen. Det är väldigt svårt att sitta i förhandling om man inte sitter öga mot öga med motparten.
Man kan inte förhandla digitalt?
– Det är jättesvårt, man vill se kroppsspråket, hur de reagerar när man pratar om olika saker. Det är en ganska stor del i en förhandling. Men under september-oktober kommer vi att köra igång om det är möjligt, säger Torbjörn Hagelin.
Byggnads motpart Byggföretagen är medlem i Svenskt näringsliv.