Personal flyr framgångsrika byggbolaget – "Jag sa att jag håller på att drunkna"
Stockholmsföretaget utsågs till gasellföretag av Dagens Industri 2016 och anlitas av stora kunder som NCC, Besqab, Nacka kommun och Svenska Bostäder. Men framgången har utbytts mot turbulens och massiv personalflykt och uppsägningar.
Prefabsystem Entreprenad är framgångsrikt i stombyggen vid bostadsprojekt, skolor och fastigheter och omsätter idag runt 400 miljoner kronor.
Men bakom den produktiva ytan har anställda gått på knäna. Enligt Byggnadsarbetarens granskning dras företaget med flera allvarliga arbetsmiljöproblem. Plötsliga uppsägningar och orimlig arbetsbelastning har varit vardag på byggkontoret en längre tid.
– Allt var bra fram till förra året, det var ett framgångsrikt företag. Sedan dess har två vd:ar slutat och en stor del av personalen sagt upp sig, blivit uppsagd eller sjukskriven, berättar Yusuf Ali, som började i november förra året.
Fram till att han själv tvingades sluta i april 2020 var Yusuf anställd som biträdande projektledare. Den tidigare konstruktören tog examen som byggnadsingenjör i Örebro 2015, flyttade till Stockholm från Eskilstuna och var förväntansfull inför det nya jobbet och arbetsuppgifterna.
Jag skulle bli upplärd, istället fick jag sitta med sju projekt samtidigt. Jag sa att jag håller på att drunkna och behöver hjälp. De sa: ”Vi tar det sen”. Ingenting ändrades. Alla på kontoret var i samma situation.
Yusuf Ali försökte få ledningens stöd i månader, men utan framgång. Han beskriver responsen på ett målande sätt:
– Det var som att skicka soldater i krig, men istället för vapen ger man dem en klapp på axeln. Det kanske stärker din självkänsla, men du kan inte försvara dig.
Yusuf märkte hur en del av hans nya kollegor på kontoret inte orkade med pressen. En arbetsledare gick in i väggen på grund av arbetsbelastningen.
– Första dagen han kom tillbaka från sjukskrivningen fick han gå. ”Alla är utbytbara”, sa ägaren, berättar Yusuf Ali som började undra vad som hände på företaget.
I april 2020 blev en ekonomichef, en montageledare och en inköpsansvarig plötsligt uppsagda på kort varsel.
– Vi var inte välkomna längre helt enkelt, det var bara tack och hej, säger en av de uppsagda.
Anklagelserna haglade: någon hade varit sjukskriven för mycket eller hämtat barn för ofta.
– De gör sig av med minsta bekymmer och tar inget ansvar. Jag upplevde så mycket elände där, berättar en tidigare anställd.
– Jag blev sjukskriven av den höga arbetsbelastningen. Första dagen jag var tillbaka i arbete blev jag uppsagd, säger en annan anställd till tidningen Betong, som också skrivit om ruljansen på företaget.
Yusuf fick sluta i samma veva. Han var provanställd och hade fått löfte av tidigare vd om att stanna. Men när vd:n själv plötsligt fick sluta i mars var löftet inte värt något. Den 6 april fick han ett mejl om att provanställningen upphör ”pga. rådande omständigheter”. Samma dag fick han sluta, säger han. Företaget begärde in Yusufs dator och telefon och han har fortfarande inte fått ut slutlön eller semesterersättning.
Hur kommer det sig att just du går ut med detta?
– För att jag vågar, säger Yusuf Ali. Jag vet att det är en risk att prata, jag kanske inte får några referenser i branschen. Men jag står upp för mig och mina kollegor, om det kostar mig framtida jobb så är jag villig att betala priset. Rätt ska vara rätt.
Yusuf Ali berättar att han aldrig har tålt orättvisor. Han lämnade Somalia för Sverige som 17-åring för att komma bort från sin fundamentalistiska familj och klansystemet.
– Jag kände mig obekväm, började ifrågasätta deras värderingar. Jag ville inte be fem gånger om dagen och började planera min flykt. Jag är en person som säger ifrån om jag ser orättvisor.
Hur mår du idag?
– Jag sitter i en situation som jag inte vet hur jag hamnat i, har svårt att sova och saknar energi. Det är inte toppen. Men det går över, livet måste gå vidare. Jag kommer att kämpa tills de som blivit orättvist behandlade har fått rättvisa.
Ett flertal tidigare anställda bekräftar bilden av en organisation i gungning. Problemen börjar långt innan Yusuf Ali kommer till Prefabsystem. I början av 2019 börjar strömhoppen. Några blir uppsagda, men de flesta säger upp sig självmant. Av totalt 22 anställda tjänstemän hösten 2018 har 14 stycken slutat i juni 2019, enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren. Sex av dem arbetar idag på ett annat, konkurrerande företag.
En annan projektledare har också nyligen slutat på Prefabsystem. Han arbetade under tre år fram till våren 2020, först som arbetsledare, sedan som projektledare.
– När jag började var det det bästa jobb jag har haft. Det sista året blev det det sämsta jag haft, säger han.
Han minns hur kollegorna plötsligt försvann förra våren, en efter en.
– Det ställer ju till stora problem. Någon ska ta över alla projekt och kunderna undrar vem man är som hoppar in mitt i.
Arbetsbördan ökade också. Han kunde ha nio projekt samtidigt, där runt tre är det normala. Den märkliga personalpolitiken fick också konsekvenser på byggena.
– En montagechef gick på pappaledighet i åtta månader, men ersattes inte. Det blev pannkaka ute på byggena. Montaget fungerade inte som det skulle, ingen hade övergripande ansvar. Det vart kaos.
Efter att företagets förra vd följde med till det nya, konkurrerande företaget tillsatte Prefabsystem en ny vd. Han hann sitta på sin post i nio månader innan också han fick sluta i mars 2020.
– Jag skulle haft möte med honom en tisdag morgon klockan åtta. Kvällen innan fick jag mejl om att han ”valt att gå vidare”, som de uttryckte det.
Projektledaren upplevde sig också utfryst på arbetsplatsen. Till slut fick han nog och sa upp sig.
Hur känns det att ha gått vidare?
– Det är det skönaste jag har gjort. Jag skulle ha lämnat tidigare men går jobbet bra blir man på bättre humör. Men jag blev illa behandlad, då fick det räcka. På slutet var jag bara kvar för att det var nära till jobbet och vi hade fina lokaler.
Nu har han börjat en ny anställning som projektledare på ett annat byggföretag.
– Det går inte att jämföra. Här har man både mindre och färre projekt, men mycket mer styrning och organisation bakom.
En nuvarande anställd på Prefabsystem bekräftar bilden av en orimlig arbetsbelastning och hög personalomsättning.
– Det är mycket, och det tar aldrig slut. Man måste vara högpresterande för att kunna jobba här, berättar personen.
Den anställda säger att den inte skulle rekommendera någon att arbeta på Prefabsystem:
– Det är inget bra företag att jobba på. Det är ingen hälsosam arbetsplats. Det är dålig stämning, ingen trygghet eller sammanhållning. Så är det när man kickar folk hela tiden. Det har pågått i ett och ett halvt år. Skulle jag hittat ett annat jobb så skulle jag redan ha slutat.
En annan anställd ger motsatt bild. Han säger att han trivs mycket bra och att stämningen är god. En del har slutat för att de har velat gå vidare, andra har slutat för att de kanske inte har fungerat i grupp, säger personen.
– Det har varit lite turbulent, men jag har aldrig varit berörd av något negativt för egen del. Jag försöker lyssna så lite som möjligt på alla som har problem. Har jag inte något med det att göra så vill jag inte bli inblandad och lägga energi på det.
Ägaren Jan Stenmark har nu själv tagit över som verkställande direktör efter att två vd:ar fått sluta på bolaget. Han kallar hela historien för en ”smutskastningskampanj”.
Enligt våra uppgifter har 20 personer slutat hos er på ett och ett halvt år. Varför?
– Det är en tilltagen siffra, men hela upprinnelsen är att för ett år sedan slutade den tidigare ledningen och startade konkurrerande verksamhet, som de hade planerat medan de arbetade på Prefabsystem. Våren 2019 slutar några fler för att börja på den konkurrerande verksamheten. I vanliga fall ägnar jag inte möda åt att kommentera konkurrenter, men det här känns som en smutskastningskampanj, säger Jan Stenmark.
Enligt företrädare på det konkurrerande bolaget påbörjades planerna för den nya verksamheten först efter att anställningarna upphört.
Det stämmer delvis. Det är för att det är en svagare konjunktur, det kände vi redan innan coronakrisen, framför allt bostadskonjunkturen viker, så vi har minskat på grund av arbetsbrist. I något fall har också personer valt nya utmaningar.
Förutom det stora manfallet förra året har fyra personer fått sluta enbart i april i år. Er vd fick också sluta, i mars.
– Det stämmer och det är beklagligt för alla parter.
En tidigare anställd säger att så fort han kom tillbaka efter sjukskrivningen blev han uppsagd. Säger ni upp personer bara för att de varit sjuka?
– En del har varit sjuka i coronatider men vi säger inte upp någon bara för att den är sjuk. Vi kände av minskad efterfrågan och den personen var sist anställd.
Har folk fått sluta på dagen?
– Nej. Vi har träffat avtal med Unionen och gjort upp enligt las-reglerna. De enda som fick sluta på dagen var de som övergick till konkurrerande verksamhet. Man kan inte ha kvar medarbetare som är illojala.
Yusufs provanställning då?
– Jag vill inte uttala mig om enskilda medarbetare.
Flera tidigare anställda har berättat om att de suttit med 7–10 projekt samtidigt. Jan Stenmark känner inte alls igen bilden.
– Det är fel. I det aktuella fallet var personen anställd som biträdande projektledare och har aldrig varit ansvarig för projekt själv, de flesta drevs tillsammans med mig. Jag har alltid svarat på frågor och varit med personen på nästan alla projekt och träffat kunder.
– Ibland är det stressigt, andra perioder är det mindre stressigt. Jag tror inte att vi har högre arbetsbelastning än i andra branscher, säger Jan Stenmark.
Angående att kritik skulle luftats om att personal ”hämtat barn för ofta” säger Jan Stenmark att det inte stämmer.
– Prefabsystem diskriminerar ingen för att de hämtar barn. Det är fler personer på företaget som har samma familjesituation. I möjligaste mån försöker vi därför att anpassa arbetsuppgifterna till den enskilda medarbetarens behov. I något fall har en person varit frånvarande utan att sjukanmäla sig. Vi har då försökt att nå medarbetaren för att reda ut situationen men utan resultat. Om personen varken svarar på mejl eller telefon är det svårt att lösa situationen.
Några tidigare anställda har också talat om att de upplevt mobbning.
– Det får inte förekomma och det har aldrig kommit fram till mig tidigare.
När det gäller trivseln på Prefabsystem borde Byggnadsarbetaren istället tala med nuvarande anställda, säger Jan Stenmark.
Det har vi gjort. En anställd är nöjd, en annan säger att den inte skulle rekommendera någon att jobba på företaget. Hur känns det att höra det?
– Det finns väl inget bolag där alla är jättenöjda hela tiden, men visst är det tråkigt att höra.
Hur jobbar ni med den psykosociala arbetsmiljön?
– Vi har utvecklingssamtal varje år och går igenom vad som fungerar och inte.
Är det något du tänker att ni borde ha gjort annorlunda?
– Nej, vi har varit öppna och ärliga och kan kommentera allt, nu har vi har hamnat i den här situationen men nu gäller det att blicka framåt.
Prefabsystem har kollektivavtal med Byggnads på yrkesarbetarsidan men saknar avtal för tjänstemännen, uppger Jan Stenmark.
– Men våra villkor för tjänstemännen är snarlika de som står i kollektivavtal, säger han.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.