info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skapar konst – av överblivet byggmaterial

Olof Davidsson, före detta rörmokare, sadlade om och blev formgivare. Olof Davidsson är en av dem som får Byggnads kulturstipendium på 15 000 kronor. För oss berättar han hur han tar vara på överblivet byggmaterial för att skapa nya konsthantverk.

Olof Davidsson. Foto: Carl Lychou

– Jag trivdes hyfsat bra med rörmokaryrket, men jag ville göra något annat när jag hade arbetat cirka fyra år. Det fanns flera anledningar. Jag ville bredda mig och uttrycka mig konstnärligt, men ändå fortsätta att jobba med händerna. Jag kände att byggbranschen inte var något jag kunde bli gammal i.

– Jag sökte stipendiet för att hålla på med ett projekt under sommaren. Jag ska göra en slags skulptur och den kommer troligtvis att bli väldigt abstrakt. Jag har tagit kontakt med ett byggföretag som låter mig använda deras spillmaterial, exempelvis kakel och trä som blir över. Jag kommer även att vara med och bygga en stuga. Det kommer säkert att bli lite spillmaterial över som jag hoppas tilltalar mig. Jag ser fram emot att blanda flera olika material. Tanken är att visa hur mycket det går att ta tillvara på.

– Jag tycker om att återvinna grejer. Jag har exempelvis gjort ett bord där jag har blandat stål och trä. Stålskivan och röret hittade jag i en container på en stålindustri och träet fick jag från ett rivet hus. Jag har också gjort en lampa med återvunna kopparrör.

– Numer jobbar jag mycket i trä. Jag känner att jag kommer närmare naturen. Att såga ner ett träd som man sedan gör något av. Det ger en unik tillfredsställelse.”

Följ Olof Davidsson på Instagram för att se skulpturen: @od_form

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skapar konst – av överblivet byggmaterial

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig