Utredning klar: "Sist in, först ut" ska minska i betydelse
Enklare att säga upp personal och en uppluckring av turordningsreglerna. Idag presenterades den hett debatterade las-utredningen.
LAS – lagen om anställningsskydd – har debatterats flitigt den senaste tiden. Enligt Januariavtalet ska reglerna förändras och luckras upp, och om inte parterna själva når en överenskommelse kommer politiken gå in och bestämma. När arbetsgivarnas och fackens diskussioner har strandat var därmed fokus på las-utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” som släpptes idag, stor.
Delar av lagförslaget hade redan läckt till SVT:s söndagsmagasin Agenda. Ett av förslagen: att det ska bli lättare för företag att göra undantag från principen ”sist in, först ut”, alltså turordningsreglerna. I dag får två personer undantas, men bara i företag med upp till tio anställda. Nu ska fem anställda få undantas, i alla företag oavsett storlek. ”Det ska öka benägenheten att nyanställda” uppger utredaren Gudmund Toijer som främst pekar på småföretagens behov.
En annan stor förändring är då arbetstagare som sägs upp utan grund eller som misstänks sägas upp utan grund. De får idag lön fram till att saken avgörs i domstol. I företag med färre än 15 anställda ska det inte gå framöver, lyder förslaget. Däremot får arbetstagaren skadestånd om domstolen kommer fram till att företaget handlat fel.
I gengäld ska en lagstiftning till om ett arbetsgivaransvar för kompetensutveckling. Har en anställd jobbat på ett företag i sex månader eller mer är företaget juridiskt bundet till att erbjuda den kompetens som krävs för att kunna jobba vidare i bolaget.
Ännu en stor förändring handlar om att facken inte längre ska få slå samman turordningskretsar: ”Det innebär att de arbetstagare som hör till en viss driftsenhet där det finns arbetsbrist alltid kommer att turordnas för sig” står att läsa i utredningen.
Byggnads har i starka ordalag förkastat utredningens förslag medan Byggföretagen vill se nya regler som går ännu längre. Läs mer om fackets och arbetsgivarnas syn på frågan i den här artikeln.
Förslaget ska nu ut på remiss och förslås enligt utredningen gälla från den 1 januari 2022.