Svårt skadad efter sjumetersfall – nu läggs utredningen ner
Implantatet i hans kropp minner för alltid om olyckan i Husum. Montören Nikolay föll nära sju meter ner i betonggolvet. Nu är brottsutredningen nedlagd men han är besviken och begär överprövning. Han har drabbats hårt ekonomiskt. Ingen försäkring har hjälpt honom.
Han hade just kommit till Sverige och börjat jobba på bygget. Platsen var Metsä Board i Husum och året 2015. Det var bara en kvart kvar av arbetsdagen. Arbetarna började samla ihop sina verktyg.
– Plötsligt trampade jag på en spånskiva och föll nära sju meter. Det var en fruktansvärd känsla att trampa igenom skivan och inte veta vad som fanns under, berättar montören Nikolay Georgiev.
Han föll med en fruktansvärd fart. Träskivan formade sig som en tratt, han slog i handen på vägen innan han landade i betonggolvet. Nikolay berättar från sin hemstad Varna, en vacker sommarstad vid Svarta Havet i Bulgarien.
Han minns med fasa fallet som orsakade en fraktur i höftleden och en kotkompression. En rekonstruktionsplatta och sex spikar i höften kommer alltid att påminna hans skada och lidande. Han har ärr på kroppen efter olyckan och han säger att han aldrig blir riktigt densamma.
– Jag har haft mycket smärta men det har inte varit så avgörande. Det psykiska var värre. Bara känslan av att falla från den höjden. Det är inget man glömmer, säger han.
Han opererades i Umeå och fördes därefter med flygtransport till Bulgarien. De första tre månaderna var Nikolay, då 32 år, sängliggande och fick hjälp av sin flickvän och sedan av ett vårdföretag som de tog in. Därefter var det sex månader då han inte fick belasta sitt skelett och så började en mödosam väg tillbaka för att kunna gå. Först på kryckor.
– Jag önskar att ingen ska behöva gå igenom samma lidande. Jag kände mig bara som en halv människa. Känslan är hemsk att vara beroende av andra för att kunna göra vardagliga saker. Att till exempel inte ens kunna tvätta sig själv, inte ta på sig strumporna.
En väldigt ovan situationen för Nikolay som var vältränad. Han åkte skidor, klättrade i berg och sprang orientering. Läkare tror att hans fysik räddade hans liv och större delen av skelettet.
Vid olyckan startades en brottsutredning ledd av åklagare, men nyligen fick Nikolay veta att den lagts ner.
– Jag är mycket besviken över att det verkar som inget ansvar kommer att utkrävas. Det här var inte mitt fel, det var andra som lagt en tunn, åttamillimeters skiva, över hålet. Det skulle ha gjorts på ett annat sätt, säger han.
Men nu har han och hans målsägarbiträde, advokat Sophia Näslin bestämt sig för gå vidare. Ett första steg är att att begära en överprövning av åklagarens beslut. Ett nästa kan bli att på civilrättslig väg ansöka om stämning för att få skadestånd.
– Det är oerhört olyckligt för min klient att det här lagts ner och vi begär därför att ärendet tas upp igen. Man kan så tydligt konstatera att hans skador är orsakade av brister på arbetsplatsen. Och det är olyckligt om han missar den här möjligheten att framföra skadeståndsanspråk i domstolen, säger Sophia Näslin.
För Nikolay Georgiev har inte bara skadats. Han har också fått betala hela sin rehabilitering själv och förlorat sin arbetsinkomst i 13 månader. Ingen har heller betalat för hans skador eller lidande. Sophia Näslin bedömer hans ekonomiska förluster och utlägg till runt 700 000 kronor och har genom polisen framfört krav om skadestånd till Metsä Board 2017 men har hittills inte fått något svar. Hon har även yrkat på kompensation för det som drabbat Nikolay i form av fysiskt och psykiskt lidande till runt 100 000 kronor.
Allt Nikolay har fått är sjukersättning från bulgariska staten. Han jobbade i Husum för ett bulgariskt företag som var underentreprenör till en större österrikisk entreprenör. Hade hans egen arbetsgivare gjort fel, skulle företaget betalat allt, säger Nikolay.
Nu var det inte så. Och ingen annans försäkring har gått in och täckt hans kostnader.
Det österrikiska bolaget ombesörjde dock bland annat hans hemtransport.
För Nikolay handlar det också om att hans olycka ska tas på allvar. Att man ska peka ut vem som har gjort fel.
Arbetena i Husum handlade om att ställa om fabriken från pappers- till kartongtillverkning. Bygget beskrivs som en rörig, närmast kaotisk arbetsplats, arbetet var stressigt och där var som mest 1 800 personer.
Såväl polis som åklagare och Arbetsmiljöverket ansåg att det var allvarliga fel i säkerheten på arbetsplatsen och åklagaren Christer B Jarlås har konstaterat att bristerna på arbetsplatsen lett till olyckan.
I golvet på bygget fanns stora hål som tagits upp under renoveringsarbetet. Dessa skulle enligt Mestä Boards instruktioner täckas på ett säkert sätt av ett speciellt företag.
– Företaget Butting gjorde hålen sedan skulle de kalla på ett annat företag som skulle göra täckningen men det struntade de i. Men Butting gick i konkurs och jag tycker att skulden faller på Metsä, som borde kontrollerat att allt var gjort på ett säkert sätt, säger Nikolay.
Åklagaren Christer B Jarlås bekräftar hans uppgifter om att det slarvades med skyddet. Att instruktionerna inte alltid följdes och att alla inte kände till dem. Hans brottsmisstankar har riktats mot Metsä, som var huvudansvarigt på bygget.
– Min avsikt har hela tiden varit att väcka åtal. Men i och med att det fanns skyddsinstruktioner, så kan jag inte se fram emot en fällande dom och då kan jag inte åtala, säger han.
Han säger att det varit ett komplicerat ärende med många företag inblandade.
– Vi har arbetat med detta under lång tid och hållit ett stort antal förhör, säger han.
Han beklagar att utredningen, på grund av bland annat personalbyten, dragit ut på tiden.
Nikolay har upplevt den tiden som påfrestande.
– Att det kan ta så många år att utreda ett ansvar. Jag har jobbat i Sverige tidigare, bland annat på kärnkraftverket i Oskarshamn och känner till de hårda reglerna. Jag trodde självklart det blir någon som straffas om man bryter mot dem, säger han.
I Varna i Bulgarien får han nu tillbringa tid med familjen. Det råder karantän i hemlandet och han får inte lämna bostaden. Har jobbar för samma bolag som tidigare och ska sedan åka till Tyskland och jobba. Han känner fortfarande av skadorna men det finns ljuspunkter och det finns saker som gett honom läkning.
– I slutet av min sjukskrivning fick vi veta att vi skulle bli föräldrar. Pavel kom några månader senare. Han fyller snart tre år och var den bästa läkning jag kunde få.
Byggnadsarbetaren har sökt Metsä Board för en kommentar om olyckan och sin syn på ansvaret.
Företagets platschef i Husum Olov Winblad von Walter svarar i mail:
”Har inga andra kommentarer till detta än att åklagaren efter en utredning som har tagit väldigt lång tid valde att den 4:e maj lägga ner förundersökningen.”
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.