Byggföretagen efter las-förslaget: Gå ännu längre
Det råder stor oro i Byggnads inför nytt lasförslag. ”Extremt kraftig slagsida i arbetsgivarnas favör”. Byggföretagen däremot vill gå längre.
Regeringen tillsatte förra våren en utredning om att lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras. Utredningen är en konsekvens av januariavtalet och resultatet ska vara klart i nästa vecka.
Under söndagskvällen redovisades flera av de kommande förslagen i Svt:s Agenda. Flera fackförbund, däribland Byggnads, är djupt oroade över att förslagen ska bli verklighet.
– Utredningens förslag har en sådan extremt kraftig slagsida i arbetsgivarnas favör att den lika gärna kunde varit ett beställningsjobb direkt från Svenskt näringsliv, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Några av de omstridda förslagen är:
* Fem istället för två ska kunna undantas från turordningsreglerna.
* Uppsägningar ska inte kunna ogiltigförklaras. I dag kan den anställde med hjälp av facket få behålla jobbet och lönen tills tvisten om uppsägning är avgjord.
Det nya förslaget föreslås gälla på arbetsplatser med upp till 15 anställda.
Byggnads anser att utredningen gör ett tydligt avsteg från principen i januariavtalet att inte rubba balansen mellan fack och arbetsgivare, då arbetsrätten moderniseras. Utredningen bör ses som ett pinsamt misstag av regeringen och borde glömmas bort snarast möjligt, anser Johan Lindholm.
Istället vill facket ha en lösning som bygger på den svenska modellen, att fack och arbetsgivare inom respektive bransch ska göra upp om reglerna och skräddarsy lösningar som passar respektive område.
– Att försöka tvinga på en one size fits all-lösning för så vitt skilda branscher som industri, vård eller bygg kommer bli en tvångströja som allvarligt skadar den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm.
Parallellt med denna las-utredning har parterna, LO, Svenskt Näringsliv och samverkansorganisationen PTK förhandlat om en lösning. Men efter att parterna presenterat sin avsiktsförklaring hoppade Byggnads och flera andra fackförbund inom LO av förhandlingarna, eftersom man ansåg att det innebar oacceptabla försämringar av anställningstryggheten.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen är kritisk till Byggnads avhopp och kommenterar det nya lasförslaget:
– Det är ett underbetyg till parterna att lagstiftaren tvingas gå in. Själva lagförslaget i sig tycker jag är otillräckligt. Det skulle kunna tagit ett mycket större grepp, som också fanns i förhandlingarna mellan parterna. Att undanta fem personer i turordningsreglerna är en oerhört liten åtgärd, som kanske kan hjälpa vissa mindre företag, säger han.
Mats Åkerlind säger att arbetsgivarna vill ha en större möjlighet att göra prioriterade uppsägningar och inte utgå från sist in först ut, bland annat för att kunna behålla kvinnor och personer av utländsk härkomst. Men att förändringarna måste kompletteras med olika åtgärder.
Han är inte för de branschöverenskommelser som Byggnads nu förespråkar.
– Det blir för begränsat. Det krävs en överenskommelse ovanför branschnivå, en helhetslösning som också omfattar samhällets andra system som bland annat omställningsförsäkringar, försäkringskassan och arbetsförmedlingen, säger han.