Avtal på tre - lär sluta med två
Det ger parterna i byggbranschen lite lugn och ro och en möjlighet att ta tag i den mängd problemfrågor som finns i byggsektorn. De har redan i avtalet reglerat att de ska tillsätta arbetsgrupper för att försöka lösa några av dem.
Själva byggavtalet innehåller förändringar som visar att parterna även denna gång både fått ge och ta. Där finns allt från förändrade arbetstider till att de med sex års yrkeserfarenhet i ett yrke ska få fördelningstal 1,0. Men i år är inte själva avtalet det viktigaste – utan vägen dit. Under avtalsrörelsen har Byggnads och Sveriges Byggindustrier förbättrat sina relationer avsevärt. Detta efter många år med ständiga konflikter och bråk. Inte minst under avtalsrörelser där det hela ofta slutat med varsel om stridsåtgärder med påföljande strejk. Något som i det långa loppet inte gynnar någon och framförallt inte byggföretagen och byggnadsarbetarna. Men nu verkar parterna vilja hjälpa istället för att stjälpa varandra, vilket på sikt kommer att vara positivt för alla på bygget. Till exempel via bättre ordning och reda ute på arbetsplatserna.
Lönehöjning klart i underkant
Men det finns ett stort men i året byggavtal. Nivån på lönehöjningarna. Det finns knappast någon byggnadsarbetare därute som tycker att 6,5 procent på tre år är godkänt. Något som med största säkerhet även gäller ledningen på Byggnads. Inte minst med tanke på rådande högkonjunktur där byggbolagen skriker efter arbetskraft. Möjligen hoppas förbundet på en viss löneglidning.
Det hela blir inte bättre av att inflationen nu börjat ticka uppåt och på 36 månader hinner det hända mycket när det gäller prishöjningar. Så frågan är hur stor reallöneökningen blir det sista året under avtalsperioden. Möjligen kommer det handla om enbart några ören. Vid en sådan utveckling kommer, med all säkerhet, byggnadsarbetarna skicka en tydlig signal till de förtroendevalda. Ett budskap om att avtalet måste sägas upp inför det tredje året, med uppdraget att lyfta lönen.