Goda chanser till fortsatt klirr i plånkan
Västerbotten utmärker sig denna gång genom att snabbt klättra i löneläge för flera yrkesgrupper. Förklaringen är enkel – det är "jävligt bra med jobb" och "vi har en stor andel ackordsarbete".
Mannen bakom orden är ordföranden i regionen Thomas Rolén. Han berättar att det under hösten varit svårt att få tag på flera olika typer av yrkesgrupper och då bland annat träarbetare. Det har även varit en del byggnadsarbetare som bytt förtag då de inte varit nöjda med vad den tidigare arbetsgivaren erbjudit. Verkar således vara arbetarnas marknad i Västerbotten för tillfället.
Löneåret 2014 för hela landet slutade i dur. Och det finns ingen anledning att tro att det inte fortsätter i samma spår framöver. De närmsta åren ser ut att bjuda byggnadsarbetarna på en möjlighet att förbättra sin realekonomi mer än många andra. Inflationen förväntas ligga lågt och samtidigt lär byggandetoch då framför allt bostadsbyggandet öka framöver. Medan andra fackförbund i avtalsrörelsen kommer få fightas hårt för varje krona att addera till månadslönen då inflationen är obefintlig kommer byggnadsarbetarna kunna utnyttja fördelen med en ökad byggaktivitet. Detta är ett klassiskt upplägg för byggnadsarbetarna. I goda tider försöker de få lönen att glida iväg och sedan när marknaden viker gäller det att hålla emot en nedgång av förtjänsten med alla tillgängliga medel.
I sju av Byggnads elva regioner tjänar nu TBM-gruppen som arbetar på ackord över 200 kronor i timmen. I flera fall handlar det om lönelyft på mellan fyra och fem procent det senaste året. Ytterligare tre regioner ligger strax under 200 kr. Det har även börjat röra sig när det gäller TBM-gruppen och tidlön där den snabba uppgången på ackordssidan nu kommer trycka upp tidlönen mot i första hand 190 kr i timmen. Precis som för ackordsarbetarna kommer sedan 200 kronor i timmen bli ett psykologiskt motstånd för dem som arbetar på tid.
Cenneth Niklasson, lönereporter
Följ mig på twitter @CnNiklasson