Kommuner, gör ert fotarbete - då slipper ni skurkarna
För ett tag sedan kom en kompis till mig och sa ungefär så här:
– Hör du Johan, vi tänkte köpa nytt kök. Vad tror du om att anlita någon från köksföretagets egen lista av företag, för montering. Det måste väl vara bra. Köksföretagen måste väl vara pålitliga referenser. Eller vad säger du som jobbar på den där byggtidningen?
Och jag svarade ungefär:
– Ehhh … nä. Det är inte bra. Eller, det kan vara bra, men det kan också bli ditt livs mardröm. Du kan få världens ärligaste och noggrannaste människor, men du kan också få hem ett sånt där gäng som journalisten Lasse Wierup brukar skriva böcker om, med titlar som ”Svensk maffia”.
– Nähe?
– Jo.
Vännen gick hem och googlade runt ett tag på några av firmorna på köksmontörens lista och kom någon dag senare tillbaka och sa:
– Det var ju ingen särskilt upplyftande läsning.
I diverse trådar på renoveringssajter hade flera av företagen utmålats som rena skojare.
Kommunal upphandling av byggtjänster skiljer sig i ärlighetens namn inte särskilt mycket från exemplet ovan. Det är samma principer. Skillnaden är att det handlar om så sjukt mycket mer pengar. Skattepengar.Ändå verkar kommunerna vara lika naiva som min kompis. Man verkar vilja tro att byggbranschen är som vilken annan bransch som helst.
Det är den inte. Tyvärr.
10 miljarder. Det är vad som undanhålls staten genom svartjobb i byggbranschen varje år. Folket som organiserar det där är inte sällan grovt kriminella. Och kriminella samlas alltid runt de största pengahögarna. En av de största sitter Sveriges kommuner på. Runt 30 miljarder köpte de byggtjänster för förra året. Kommunerna måste inse, att köpa byggtjänster innebär risk för att du sätter Fan i båten. Och då måste du veta, hur du ska ro honom i land.
– Så vad ska jag göra då? frågade min kompis. Vem ska jag välja till mitt kök?
– Du måste göra fotarbetet, sa jag. Du måste besöka ett kök som din tilltänkte gjort förut. Du måste ha referenser som du litar på. Och när hen väl är på plats, måste du vara där som en igel och kolla så att allt blir bra. Och givetvis ska allt, vartenda öre, minsta spik, vara överenskommen på papper. I avtal. Gå sen till kyrkan och be en extra bön. Det skadar inte.
Och det där gäller kommunerna också. Lita inte på någon. Köp inte vad entreprenörerna visar, köp vad de BEvisar. Sen när spaden är i jorden: Uppföljning, uppföljning uppföljning. Släpp inte uppdragstagarna med blicken ens för en sekund. Då slipper kommunerna (kanske) att hamna i granskningar som den Byggnadsarbetaren just genomfört.
Min kompis fick till slut tag på en snickare som hette Lotta och drev en liten enmansfirma. Hon gjorde ett kanonjobb.