Här tvingas de fika i dammet: "De har inte städat på två veckor"
Det är mörkt inne i lokalerna som består av tre rum. I det första rummet står en sliten och gammal grön skottkärra. En kratta och en spade står lutad mot väggen och en grön skyffel ligger slängd på marken. I rummet intill ligger flera stora uppbrutna stenar i ett hörn och i ena hörnet står en bilningsmaskin av äldre modell och en svart soppåse, täckt med damm.
Bära bort tunga stenar
I det tredje, större rummet hänger en enda glödlampa i taket. Det enda som tyder på att lokalen också är ett fikarum är den dammtäckta vattenkokaren på fönsterbrädan. Där står också en burk med snabbkaffe och några kaffekoppar. Utanför fyravåningshusets dörr står två killar i 25–30-årsåldern. En av dem har vanliga byxor och gympaskor. Den andre har arbetsbyxor, men vanliga skor. De är från Polen och vi kallar dem Andrzej och Marcin, men egentligen heter de något annat. Det här är deras arbetsplats sedan två veckor tillbaka och de arbetar med att bila upp golvet och bära bort de tunga stenarna för hand ut till den container som står på gatan. I samma lokaler som de arbetar med bilning och borrning, fikar de och tar pauser.
Dammet är farligt för byggnadsarbetarna och följer också med kläderna när de åker hem. Foto: Anna Simonsson
”Arbetsmiljön är katastrof”
Det har kommit ett tips om arbetsplatsen till Byggnads region Stockholm-Gotland. Att en bostadsrättsförening i Hägerstensåsen, en närförort till Stockholm, har beställt ett renoveringsjobb
i huset och att personalutrymmen verkar dåliga. Men det här är värre än Krister Wicander, regionalt skyddsombud på Byggnads region Stockholm-Gotland, trodde.
– Arbetsmiljön är katastrof och det finns ingen etablering. De får inte fortsätta att jobba här på grund av de allvarliga hälsoriskerna, säger Krister Wicander.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står vilka krav som ställs på personalutrymmen. I byggavtalet mellan parterna, Byggnads och Sveriges Byggindustrier, är det sedan noga reglerat vad som gäller just för byggbranschen. Exempelvis ska det finnas omklädningsrum, låsbara skåp och tillgång till toalett med tvättplats. Men på denna arbetsplats saknas allt. Det finns visserligen en toalett med dusch, men golvet och handfatet är täckt av ett tjockt lager damm.
– De har inte städat på två veckor, säger Marcin.
”Vi har inget val”
Han har arbetat tio år i Sverige. Marcin säger att det ofta ser ut så här på arbetsplatser som han arbetar på.
– Vi har inget val, säger han.
Krister Wicander lägger ett skyddsstopp på arbetsplatsen. Arbetet stängs ner tills att arbetsgivaren har ordnat med en bod till byggnadsarbetarna. Krister Wicander anser att det är en stor arbetsmiljö- och hälsorisk med allt damm som byggnadsarbetare får i sig och det damm som följer med kläderna när de åker hem. Det är en fara för dem och andra.
– Det finns inga dammfångare och de har inga munskydd som är godkända.
Vi lämnar Hägerstensåsen och följer med Krister Wicander in till de centrala delarna av Stockholm. Han inspekterar personalutrymmen några gånger i veckan och ibland gör han spontanbesök. Inne i centrala Stockholm pågår just nu många renoveringsarbeten.
Ställningsbyggarna Waldemar Jazsak och Jozef Jaskulke arbetar på Drottninggatan i Stockholm. Krister Wicander från Byggnads berättar vad de har rätt att kräva i boden. Foto: Anna Simonsson
Har inte fått nyckel av arbetsgivaren
Vid en av de många byggställningarna på Drottninggatan kontrollerar Krister Wicander en bod som står på gatan. Inne i boden sitter Waldemar Jazsak och Jozef Jaskulke och äter lunch. De berättar att de har arbetat en månad med att bygga ställningar på fasaden. Båda ställningsbyggarna kommer från Polen och visar stolt upp sina ID 06-kort och utbildningsbevis. Waldemar har arbetat åtta år i Sverige och bor här med sin familj. Jozef har arbetat i Sverige i tio år. Boden är trång, men fräsch. Problemet är att toaletten och duschen inte går att använda, eftersom det saknas vatten. I stället får ställningsbyggarna gå cirka 100 meter bort för att uträtta sina behov på en offentlig toalett. Slangen, som finns på kortsidan av boden, är inte inkopplad i boden. Men ställningsbyggarna har inte fått någon nyckel av sin arbetsgivare och kan därför inte komma in i fastigheten och koppla på vattnet.
– Vi har frågat chefen flera gånger om vatten, säger Waldemar Jazsak.
”Arbetsgivarna vill hålla nere kostnaderna”
Krister Wicander har arbetat som regionalt skyddsombud i två år. Han tycker att det har skett en ökning av dåliga personalutrymmen under denna tid.
– Personligen ser jag mer i dag än för två år sedan. När jag åker på spontanbesök så hittar man fler dåliga personalutrymmen. Jag märker också att det är sämre på arbetsplatser, där det finns utländsk arbetskraft.
Vad är orsaken till de dåliga personalutrymmena?
– Jag tror att det handlar om att arbetsgivarna vill hålla nere kostnaderna. När de lägger anbud är det ofta etableringar som de drar ner på. Men mycket handlar också om okunskap, att de inte är insatta i vad som gäller på arbetsplatsen, säger Krister Wicander.
”Det kan förekomma avvikelser”
Det är arbetsgivaren som har ansvar för att det finns personalutrymmen på arbetsplatsen. Ändå ser det ut som det gör på byggarbetsplatser 2017. Varför?
Björn Samuelsson, expert på arbetsmiljöfrågor på Sveriges Byggindustrier, poängterar att avtal mellan fack och arbetsgivare alltid ska följas.
– Jag tycker generellt sett att medlemsföretagen följer avtalet och har tillfredsställande bodar, men att det kan förekomma avvikelser.
Kan du se några orsaker till att en del företag ändå väljer att strunta i personalutrymmen?
– Det är väldigt olika. I en del fall kan det vara de som jobbar i innerstaden som inte får tillstånd att ställa upp bodar. I andra fall kan det vara småjobb, så att arbetsgivaren inte tycker att det är värt att ställa upp en bod, utan erbjuder ett utrymme i en befintlig fastighet. Så finns det företag som saknar avtal och de gör som de vill. Min uppfattning är att det hos småskuttföretagen, som inte har avtal hos oss, som det kan vara ytterst primitivt. Arbetarna kanske bor på bygget eller i en husvagn utan toalett, säger Björn Samuelsson.
Fusk med skatter och arbetsmiljö
Tror du att företag, som slarvar med personalutrymmen, kan använda det för att få konkurrensfördelar?
– Ja, det tror jag absolut. Det gäller inte bara personalutrymmen utan också fusk med skatter och arbetsmiljö. Det förekommer flitigt att man slarvar med det för att lägga lägre anbud, säger Björn Samuelsson.
Det finns förstås också fräscha personalutrymmen. Byggnads upplever att standarden på bodarna i många fall höjts de senaste åren. Orsaken är den nya utrymmes- och inredningsstandarden som trädde i kraft i byggavtalet, 2010–2015. Den nya överenskommelsen innebär bland annat större utrymme, högre krav på tvättmöjligheter, toalett och dusch.
Betongarbetarna Bernhard Vasijrai och Piotvek Grabowski är väldigt nöjda med sitt personalutrymme på KTH:s campus. Foto: Anna Simonsson
Här är perfekt, bra dusch och toalett
Sista stoppet på Krister Wicanders inspektionsrunda blir inne på KTH:s Campus i Stockholm där det byggs studentbostäder. Huvudentreprenören Peab har satt upp en stor bodetablering som följer alla regler och krav. Inne i den stora och luftiga matsalen äter betongarbetarna Bernhard Vasijari och Piotvek Grabowski lunch. De arbetar för bemanningsföretaget Expandera Mera och är nöjda med personalutrymmet.
– Här är perfekt, bra dusch och toalett. Det är bara konserterna som saknas, säger Bernhard Vasijari med ett leende.
Efter besöket framträder en allt tydligare bild – den stora skillnaden som i dag finns mellan personalutrymmen på byggarbetsplatserna. Andrzej och Marcin tar rast i en dammig lokal utan bord, stolar, skåp eller ombytesrum. Bernhard Vasijrai och Piotvek Grabowski äter lunch i fina, fräscha lokaler som har toalett, dusch och skåp.
– Det som är mest skrämmande är att man behandlar folk som man gör. När man frågar arbetsgivaren om de skulle vilja sitta och äta i dammet, så skulle de inte vilja sitta där själva, säger Krister Wicander.
7 orsaker till bristerna
- 1. Personalutrymmen är en kostnad – företagen kan lägga lägre pris i anbudsförfarandet.
- 2. Byggföretag måste både ha bygglov för bodar och tillstånd, från exempelvis Stockholms stad, om de ska placeras på gator och torg. Bygglovet kan överklagas, vilket kan ta tid.
- 3. Personalutrymmen i källare och lägenheter är ofta inte lämpliga, eftersom det saknas utrymningsvägar, fönsterrutor och blir dammigt.
- 4. Okunskap – arbetsgivaren vet inte vilka regler som gäller.
- 5. Långa entreprenörskedjor gör att det är svårt att se vem som har ansvaret för arbetsmiljön och personalutrymmen.
- 6. Bristande kommunikation mellan entreprenörer.
- 7. Byggnadsarbetarna ställer inte krav eller vet vilka krav de ska ställa på personalutrymmen.
Detta har du rätt att kräva i boden
Allmänna krav:
Minst 3,4 m2 per person (toalett ej inräknad).
Minst 2,4 meter i takhöjd.
Matrum:
Bord för axelbredd 80 cm per person (bredd på borden 70 cm).
Stolar med ryggstöd.
Uppvärmningsanordning för mat.
Kylskåp.
Krokar att hänga upp väska.
Omklädningsrum
Minst ett 30 cm brett låsbart skåp och ett 30 cm brett fack/skåp per person för upphängning av arbetskläder.
Facket och skåpen ska vara minst 50 cm djupa.
Framför skåp/fack ska det finnas en sittbänk som är 30 cm djup.
Låsbart torkskåp eller motsvarande torkanordning med kapacitet att torka kläder och skor till nästa arbetsdag.
Tvättrum
Minst en tvättkran per fyra personer.
Dusch med möjlighet till avskärmning.
Källa: Byggavtalet – Överenskommelse om personalutrymmen, Bilaga G.