info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Etikstopp på Skanska: ”Alla ska mötas av respekt på våra arbetsplatser”

Planerna på etikstopp har funnits sedan i våras men aktualiserades genom de uppmärksammade sextrakasserierna på universitetsbygget i Kalmar, uppger företaget.

När Skanska nåddes av uppgifterna om att en kvinnlig byggarbete på universitetsbygget i Kalmar utsatts för sexuella trakasserier agerade företaget snabbt. Två underentreprenörer portades omedelbart från bygget, ytterligare en portades några dagar senare.
Nu står det klart att åtminstone en av underentreprenörerna kastas ut från bygget permanent.
– De får inte komma tillbaka. Då återstår två underentreprenörer som ska komplettera sina handlingsplaner nu under morgondagen. Vi hade en del frågor vi ville ha svar på. Bland annat hur de kommunicerar de värderingar som ska gälla hos oss, säger Mia Trahn, presstalesperson för Skanska.

Ger era avtal möjlighet att stänga av en underentreprenör vars anställda gör sig skyldiga till trakasserier?
– Vi tittar på det nu, men för oss var det en självklarhet att agera. Alla ska mötas av respekt på våra arbetsplatser, ställer man inte upp på det får man jobba någon annanstans.

LÄS MER: Underentreprenörer portas efter trakasserier

Parallellt med att utredningen om trakasserierna fortsätter meddelar Skanska nu att det ska införa så kallade etikstopp på alla sina byggen. Principen är densamma som när företaget tidigare genomfört stopp för att uppmärksamma fysiska risker i arbetsmiljön.
– Vi inför så kallade etikstopp på alla arbetsplatser. Alla Skanskas medarbetare ska få under 30 minuter få diskutera ämnet i grupp. I det här fallet kommer det handla om trakasserier, som är ett bredare begrepp än bara sexuella trakasserier. Det görs under ledning av en chef och sedan rapporteras det uppåt i organisationen vad man har kommit fram till, säger Mia Trahn.

LÄS MER: Starka reaktioner på jämställdhetskampanj

Etikstoppen ska genomföras under november och december. Enligt Skanska är syftet att skapa ett arbetsklimat där anställda vågar prata om allvarliga saker och anmäla missförhållanden. Planerna ska ha fötts i början av året men fick en extra knuff av den senaste tidens händelser och samhällsdebatt.
– Enligt vår etikchef har det stått på agendan sedan i våras men det är klart att det har aktualiserats genom Meetoo-kampanjen och det som hänt i Kalmar, säger Mia Trahn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Etikstopp på Skanska: ”Alla ska mötas av respekt på våra arbetsplatser”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig