Ny svensk myndighet för frågor om arbetsmiljö
I våras lade regeringens utredare Maria Stanfors fram ett förslag till ett självständigt och oberoende nationellt arbetsmiljöcentrum. Det nya centrat ska samla in och sprida kunskap och forskningsresultat, samt utvärdera arbetsmiljöpolitikens effekter, skriver Dagens Nyheter.
”Det är allvarligt”
Arbetsmiljöcentrumet, AMC, ska delvis ersätta det gamla Arbetslivsinstitutet som lades ner av den borgerliga regeringen för tio år sedan. Många arbetsmarknadsaktörer var starkt kritiska till nedläggningen.
”Det är allvarligt att man drar ner på den här typen av forskning”. Så uttalade sig Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads i Byggnadsarbetaren nr. 16, 2006.
Arbetsmiljöcentrumet ska se till att arbetsmiljöforskningen ute på universitet och högskolor kommer till bättre nytta i arbetsplatsernas praktiska arbetsmiljöarbete. Skyddsombuden ska få stöd genom samlad statistik och lättillgänglig information.
Läs mer: Protester mot nedläggningen av Arbetslivsinstitutet
Fristående myndighet
Arbetsmiljöcentrumet, AMC, blir mycket mindre jämfört med det gamla Arbetslivsinstitutet. Det ska heller inte få bedriva eller initiera egen forskning, eller finansiera andras. Arbetsmiljöcentrumet ska samla och sprida kunskap med fokus på arbetsmiljöproblemen i de kvinnodominerade branscherna. Utredningens förslag har nu varit ute på remiss och får stöd av alla berörda. Uppfattningen är att det ska vara en fristående myndighet. Flera remissinstanser har också frågor hur det nya arbetsmiljöcentrumet ska finansieras, skriver Dagens Nyheter. Utredningen föreslår att medel tas från andra aktörer som i dag arbetar med arbetsmiljöfrågor.
LO varnar för att dra ner på exempelvis Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet. Även Försäkringskassan markerar mot att behöva bidra med delar av sin budget.