Små företag växer snabbt i högkonjunkturen
Det är tidningen Byggindustrin som har tittat på årsredovisningsstatistik från mellanstora byggföretag i gruppen ”Byggande av bostadshus och andra byggnader” som fanns registrerade 2005 och 2015.
Omsättning på 800 miljoner
Tio företag har gått från att vara små till mellanstora under den här perioden. Ett av de mellanstora företagen som vuxit mest procentuellt sett är Tornstaden som just nu har Uppsalas största enskilda entreprenad Kvarngärdet. Företaget har gått från 3 anställda till 104 under 2005-2015. Ett annat byggföretag som har vuxit mycket är Åhlin & Ekeroths Byggservice. Företaget har gått från 48 till 148 anställda under perioden 2005 till 2015. 2016 kom man upp i en omsättning på 800 miljoner kronor.
”Bra marknad med god lönsamhet”
– Det är mycket en konjunkturfråga och bostadsmarknaden är stekhet. Listan handlar om de som bygger bostäder. Det har varit en bra marknad med god lönsamhet och då är det naturligt att växa om man har en bra affärsidé, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier.
Byggnadsarbetaren besökte en av Åhlin & Ekerots arbetsplatser i Linköping våras och skrev om arbetskraftsbristen och bland annat om Ludvig Svensson som fått anställning som snickarlärling. Under 2016 hade företaget ökat antalet anställda med mellan 15 och 20 byggnadsarbetare.
”Det ger oss en konkurrensfördel”
Åhlin & Ekerots Byggservice har precis som Nackaföretaget Dipart valt att satsa på att utöka personalstyrkan.
– Vårt fokus har varit att anställa egen personal. Det ger oss en konkurrensfördel, säger Jens Hoffman, vd på DIpart till Byggindustrin.
Varför satsar de mellanstora företagen på egen personal?
– De stora byggbolagen går snarare åt andra hållet. De jobbar mer med underentreprenörer och mindre med egen personal. Då blir det naturligt att de som tar uppdragen får möjlighet att växa. Man kanske ser det som en ökad specialisering. De får möjlighet att vidareutveckla sin personal och då blir det också en konkurrensfördel, säger Fredrik Isaksson.
Bra drag i bostadsbyggandet
Hur ser det ut framöver?
– Det kommer fortsätta att vara bra drag i bostadsbyggandet, även om det inte kommer att öka lika starkt som det gjort de senaste fem åren. Vissa företag kommer att växa och andra kommer att stöta på problem. Men om man har en bra affärsidé och är verksam inom bostadssektorn har man alla möjligheter att växa, säger Fredrik Isaksson.