Lex Laval kan rivas upp
Regeringen föreslår att lex Laval rivs upp för att ge fackförbund möjlighet att vidta åtgärder mot utländska företag som inte tecknar kollektivavtal på arbetsplatser i Sverige. Enligt förslaget ska utländska arbetare som kommer till Sverige och arbetar under en kort tid få bättre arbetsvillkor. Bland annat föreslås en anpassning av utstationeringslagen för att förhindra att arbetsgivare kringgår skyddsregler för arbetstagarnas villkor. Om riksdagen klubbar igenom förslaget kommer de nya reglerna börja gälla den 1 juni 2017.
Läs mer: Lex Laval rivs upp
Införd efter dom i EU-domstolen
Lex Laval infördes 2010 av den dåvarande borgerliga regeringen efter att EU-domstolen ansåg att Byggnads stridsåtgärder mot det lettiska byggföretaget Laval i samband med ett bygge i Vaxholm 2004 var otillåtna.
De två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, väntas få stöd för förslaget från Sverigedemokraterna. Sven-Olof Sällström, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna kallade förslaget ”ett steg i rätt riktning” i ett pressmeddelande tidigare i år.
Facket nöjda med förslaget
Byggnads gläds åt förslaget och har länge kämpat för att riva upp lagen då de anser att den underminerar säkerheten på byggen och kan leda till ökad diskriminering.
– Vi i facket visste att börjar man ställa arbetare emot varandra utifrån nationalitet, då kommer det att gå illa. Då kommer människor att fara illa, diskrimineras och utnyttjas. Då kommer olyckorna öka. Då kommer främlingsfientligheten att öka. Alla våra medlemmar kan sträcka på sig idag, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.
Arbetsgivarna avvaktar
Sveriges Byggindustrier är både positiva och negativa till förslaget, men hur effekterna av de nya reglerna blir, går att säga först när de börjar gälla.
– Delar av förslaget kan leda till att fler byggföretag vill konkurrera med sunda och seriösa villkor på den svenska byggmarknaden och därmed trygga kompetensförsörjningen för branschen. De negativa delarna kan få motsatt effekt. Vi bedömer att slutresultatet är avhängigt i vilken mån konflikterna ökar i realiteten och det vet vi först när reglerna börjat gälla, säger Cherine Khalil, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Sveriges Byggindustrier.