info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Självklart helt orimligt”

"Helt orimligt", säger Byggnads om yrkandet att arbetstagare som inte följer givna instruktioner ska kunna bli ersättningsskyldiga. Det handlar om att skapa säkra arbetsplatser, kontrar VVS-företagen.

På byggavtalets område har förhandlingarna hittills präglats av harmoni och bägge parter har prisat det goda samtalsklimatet. Teknikinstallationsavtalet tycks kunna bli en annan historia.
‒ Det ser ut som att de vill minska arbetstidsförkortningen, ha flexiblare arbetstider och införa lönepotter, som vi inte har i något av våra avtal, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. En annan stor grej är att företag med upp till 20 anställda ska få göra undantag från Las, i dag är det tio anställda som gäller.

LÄS MER: Ska gå i mål utan konflikt

Ett av VVS-företagens krav väcker särskild uppmärksamhet: att arbetstagare ska kunna bli ersättningsskyldiga till företagen om kostnader uppkommit som en följd av att arbetstagaren inte följt givna instruktioner.
‒ Det där är något helt nytt. Jag tror att det handlar om att Arbetsmiljöverket börjat utfärda sanktionsavgifter och att företagen vill förskjuta kostnaden. De kommer argumentera för att det handlar om att man ska vara noga med skyddsutrustningen men det är självklart helt orimligt att lägga det här på de anställda, säger Torbjörn Hagelin.

Hur tror du att ett sådant förslag tas emot bland Byggnads medlemmar?
‒ Jag tror att de blir väldigt irriterade på ett sådant yrkande.

LÄS MER: VVS-företagen: Låt arbetare böta

Enligt Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef på VVS-företagen, handlar yrkandet om att hitta nya strategier för att skapa säkra arbetsplatser.
‒ För oss är arbetsmiljön och säkerheten livsviktig. Det borde vara självklart för alla men trots det så händer det att säkerheten sätts på undantag. En arbetstagare kan ha fått all skyddsutrustning och alla instruktioner och ändå går man upp på ett tak och knäpper loss sig. Där måste vi tänka nytt för arbetsgivaren har inte möjlighet att kontrollera varje enskild händelse, säger hon.
‒ Om det visar sig att en arbetstagare uppsåtligen brutit mot säkerhetsreglerna kan man lämna en erinran, men det verkar inte vara tillräckligt preventivt. Då var ett förslag att man får ersätta med ett mindre belopp. Då kanske man i alla fall känner i plånboken att ”det här har jag inte råd med”.

Men ni måste ha förväntat er reaktioner på ett sådant här yrkande?

‒ Hur vi når målet kan diskuteras. Vår avsikt är inte på något sätt att mucka och det här handlar verkligen inte om att vi vill få in pengar. Det handlar om att vi måste komma på smarta system så att man inte tummar på säkerheten.

Fotnot: Anita Hagelin och Torbjörn Hagelin är avlägsen släkt via giftermål.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Självklart helt orimligt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig