info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare sägs upp i Umeå

Trots byggboom varslade tre byggföretag i Umeå cirka 40 byggnadsarbetare om uppsägning före jul. Snickaren Kristoffer Stigedal har varit arbetslös sedan i början av december.

Det är tre byggföretag som varslade om uppsägningar i Umeå i november och december – NCC, Rekab och OF. Totalt handlar det om cirka 40 byggnadsarbetare, där 22 är anställda hos NCC. Av dessa är 20 snickare. I två av fallen, NCC och Rekab, handlar om det om överklaganden hos byggnadsnämnden när det gäller bostadsbyggen, enligt Byggnads.

”Rekab har tagit tillbaks sex personer”

– De hade inte några order som låg inne och då sa man upp folk, eftersom man inte visste om man skulle komma igång efter årsskiftet. Rekab har nu tagit tillbaks sex personer, eftersom de har fått in fler ordrar, säger Thomas Rolén, ordförande i Byggnads region Västerbotten.
Umeå har länge varit en het region i Västerbotten, där det rått byggboom under många år. I nr 4 2015 skrev Byggnadsarbetaren om att arbetslösheten halverats de senaste fem åren och att det behövdes mer arbetskraft.
– Det har inte varit några stora uppsägningar på många år i Umeå. Jag har en förhoppning att det kommer att vända i februari och mars och att det kommer igång igen, säger Thomas Rolén.

LÄS MER: Guldrusch i norr

De senaste åren har också många nya byggföretag etablerat sig i staden. Thomas Rolén beskriver en arbetsmarknad i Umeå, där det just nu finns många aktörer. Konsekvensen blir att priserna dumpas. Några mindre lokala företag har också gått i konkurs.
– När fler entreprenörer gör anspråk på den lokala marknaden blir det mindre tilldelning per bolag, säger Thomas Rolén.
24-årige snickaren Kristoffer Stigedal var tidigare anställd på NCC, men blev uppsagd i början av november och fick gå hem en månad senare. Kristoffer har arbetat sex år som snickare, men det är första gången som han är arbetslös. Han blev chockad över uppsägningarna.
– Vi hade inte fått några indikationer på att det var dåligt med jobb. Det var inget som ledningen hade pratat om, säger Kristoffer Stigedal.

”Det är mycket som ska byggas”

Han har sökt fler jobb, men ännu inte fått napp.
– Det är många som är uppsagda och då är det först till kvarn som gäller. Det är många som går hemma nu, säger han.
Kristoffer Stigedal är ändå förhoppningsfull och tror att han får jobb framåt våren.
– När jag ringer runt, så är det många arbetsgivare som pratar om att det finns möjlighet att anställa framåt februari, mars. Det är mycket som ska byggas och det kommer att behövas snickare på företagen, säger Kristoffer Stigedal.
Byggnadsarbetaren har sökt NCC och Rekab, där flest uppsägningar skett, för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare sägs upp i Umeå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig