info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är en stor besvikelse"

Den internationellt erkända isocyanatforskningen i Hässleholm läggs med all sannolikhet ned. Det står klart sedan regeringen beslutat att inte öronmärka pengar.

Anslaget till isocyanatforskningen i Hässleholm dras in. Det står klart sedan regeringen beslutat att inte öronmärka pengar till forskningen, rapporterar Dagens Arbete.
Nu väntar med all sannolikhet nedläggning säger Gunnar Skarping, professor i analytisk kemi på filialen i Hässleholm.
‒ Det ser verkligen mörkt ut. Ett flertal politiker och fackföreningsrörelsen har önskat sig en annan lösning. Den här forskningen kräver väldig långsiktighet, säger han till Byggnadsarbetaren.


LÄS MER: Varnar för farligt brandskum

Forskningen har hotats av nedläggning flera gånger tidigare. Under budgetförhandlingarna mellan den dåvarande socialdemokratiska regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet år 2005 beslutades att isocyanatforskningen skulle få ett årlig anslag om 6,7 miljoner kronor. Pengarna gick via Stockholms universitet som fortsatte att finansiera forskningen trots att alliansregeringen slopade skrivningen år 2006.
Men i somras beslutade universitetets institution för miljövetenskap och analytisk kemi att lägga ned isocyanatforskningen. En anledning som uppgavs var att institutionen ville stärka den miljövetenskapliga inriktningen, en annan att det bedrivs kommersiell verksamhet i samma lokaler som finansieras av Stockholms universitet.
‒ Det privata företaget som finns i samma lokaler bildades med hjälp av Lunds universitet och fanns redan när Stockholms universitet kom in i bilden. Det är ingen märklig koppling utan det har haft en överenskommelse med Stockholms universitet och betalat hyra, säger Gunnar Skarping.

LÄS MER: Vanlig sliprondell en hälsofara

Isocyanatforskningen har funnits i Hässleholm sedan år 2000. Enligt Gunnar Skarping har verksamheten bland annat resulterat i mätmetoder som numera är standard över hela världen.
Sedan Stockholms universitet tillkännagav sitt beslut att dra in finansieringen har bland andra IF Metall och Hässleholms kommun uppvaktat regeringen. Förhoppningen var att regeringen i sitt regleringsbrev till Stockholms universitet skulle öronmärka pengar till isocyanatforskningen, men så blev inte fallet.
– Vilken forskning som bedrivs på Stockholms universitet är i första hand en fråga för universitetet, skriver Kristian Brangenfeldt, pressekreterare hos forskningsministern Helene Hellmark Knutsson i en kommentar till Dagens Arbete.
Gunnar Skarping beklagar beslutet.
‒ Det är stor besvikelse, och det borde också vara en stor besvikelse för fackföreningsrörelsen. Våra insatser har inneburit att många byggnadsarbetare och industriarbetare har kunnat arbeta med mindre risk men det finns fortfarande behov av att fortsätta forska.

Isocyanater finns i produkter som innehåller polyuretanplast, som brandskyddsskum, skumplast, fogmassa och lim. Isocyanaterna frigörs när ett polyuretan värms upp till 150 grader eller mer.
Flera hälsorisker förknippas med isocyanater, däribland irriterade luftvägar, öronirritation och huvudvärk. Exponering för isocyanater kan också orsaka astma, allergier eller nedsatt luftfunktion.
De föreskrifter som reglerar arbete med polyuretanplast finns samlade i Arbetsmiljöverkets AFS 2005:18.
Källa: Prevent

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är en stor besvikelse"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig