info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Forum för framtidsfrågor

Organisering har stått på agendan när LO:s ungforum arrangerats i veckan. Byggnadsarbetaren besökte Runö för att höra vad Unga Byggare tänker om fackets stora framtidsfråga.

En antirasistisk julkalender. En stadsvandring om borgerskapets negativa inverkan på samhället. Informationsinsatser om internationell solidaritet.
Det är några konkreta idéer som väckts under en dag av tvärfackliga diskussioner. När Unga Byggare återsamlas för några timmars förbundstid går de igenom vad de lärt sig under workshops på teman som jämlikhet, avtalsrörelsen och ordets makt.
– Diskussionen om ordets makt var jävligt intressant. Det var det som Alliansen var så duktiga på, att ta våra ord och våra slogans och förändra betydelsen, säger Marcus Wisäter, ordförande för Unga Byggare Öst.

LÄS MER: ”Vi ska vara lite blåslampa på Byggnads”

LO:s ungforum har arrangerats i drygt tio års tid och samlar fackligt aktiva unga från alla medlemsförbund. Årets tema har varit organisering, den helt avgörande framtidsfrågan om hur facket ska locka nya medlemmar i en tid när organisationsgraden sjunker och samhällsklimatet säger att var och en ska vara sin egen lyckas smed.
– Kunskapen om facket är generellt sett obefintlig, säger Emma Gustavsson, 22 år, snickare och sekreterare i Unga Byggare Väst.
– Det kanske är olika beroende på var man är, kanske beror det på att Göteborg är en stor stad, men det känns som att allt har blivit så individualistiskt. Att borgarna äger media hjälper inte heller, det enda man läser om facket är att vi vill få ut mer pengar.
Rörmokaren Fredrik Öberg, 25 år, nickar instämmande.
– Kunskapen om facklig historia är icke existerande.
Han är ordförande i Centrala ungdomskommittén och representerar region Norrbotten. Där är fackligt medlemskap är en orubblig självklarhet, men långt ifrån ett givet samtalsämne i byggbodarna.
– Facket är något man ska gå med i men varför är det ingen som riktigt reflekterar över annat när det kanske kommer ut en ombudsman och snackar om det.

Behov av utbildningsinsatser

När LO:s unga diskuterat organisering har behovet av utbildningsinsatser – för såväl den befintliga som den framtida arbetskraften – varit ett ständigt återkommande tema.
– Jag har haft chansen att träffa väldigt många i mitt distrikt och pratat mycket om vad vi kan göra i den regionala ungdomskommittén. Vi som byggnadsarbetare måste ta vårt ansvar för att driva in vår kompetens i LO, inte bara sitta vid sidan om och klaga när vi istället kan göra saker bättre, säger Fredrik Öberg.
Emma Gustavsson, som till våren debuterar som skolinformatör, håller med.
– Även om Byggnads har en väldigt bra utbildningsverksamhet för unga är det inte säkert att alla andra har det. Då kan man ju säga fuck you till dem, men vad är det för solidaritet liksom?

Ungdomsverksamheten central

Men oavsett vikten av tvärfackligt samarbete så organiserar sig människor inte i LO utan i medlemsförbunden. Och där har Unga Byggare en central roll att spela, menade Byggnads vice ordförande Lars Hildingsson när han besökte ungforumet.
– Vi avsätter inte en massa pengar till ungdomsverksamheten för att det ska vara något dutt-dutt och ni engagerar er ju inte och kommer hit för att det är trevlig att åka på konferens och få bada någon kväll. Ni är de bästa på skolinformation och på att värva medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Forum för framtidsfrågor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig