Nytt vapen mot vibrationerna
Att mäta vibrationer är i dag både dyrt och komplicerat. Men med finansiering av Afa Försäkring arbetar forskare på Umeå Universitet som bäst på att ta fram en pryl som ska sänka såväl kostnaden som svårighetsgraden.
‒ Det finns ett behov av att ta fram en enkel, smidig och billig variant för att mäta vibrationer i arbetslivet. När då smartphones i dag är var mans egendom är det dumt att inte utnyttja det, så vi har helt enkelt kopplat en extern sensor till en applikation, säger Lage Burström, forskare i yrkesmedicin.
LÄS MER:
Arbete mot vibrationsskador
De är offer för vibrationerna
Sensorn kallas Smartvib ‒ den ser ut som en legobit och är mindre än en tändsticksask ‒ fästs helt enkelt på det som vibrerar. Information om vibrationsnivåerna kan överföras till mobiltelefonen i realtid eller avläsas efter arbetsdagens slut. Mätresultaten kan sedan jämföras med Arbetsmiljöverkets gränsvärden.‒ Tanken är att arbetsledaren placerar ut tio sensorer på morgonen, på maskinerna som används, och sedan läser av dem på kvällen. Men hjälp av den datan kan man göra en riskbedömning av hur stor vibrationsexponeringen varit under arbetsdagen, säger Lage Burström.
Tillgänglig från årsskiftet
Sensorn kan mäta både så kallade hand-arm vibrationer, som kommer från arbete med vibrerande maskiner och handhållna verktyg, och de helkroppsvibrationer som drabbar exempelvis maskinförare.
Smartvib ska enligt Lage Burström finnas tillgänglig på marknaden runt årsskiftet. Och Umeåforskaren bedömer intresset som stort.
‒ Det är min bedömning. En stor fördel är den inbyggda minnesfunktionen som gör att du bara behöver starta sensorn på morgonen så kommer den att läsa av under hela dagen, säger han.