"Arbetare skadas i onödan"
Hur kan er forskning minska vibrationsskador bland byggnadsarbetare?
– Vi driver ett forskningsprojekt där vi har byggt om maskiner och visat att det går att minska vibrationerna avsevärt. Det känns angeläget. Vibrationsskador är en av de vanligaste skadorna och tyvärr skadas byggnadsarbetare helt i onödan idag.
Hur mycket har ni lyckats minska vibrationerna?
– Vi har till exempel minskat vibrationerna till en sjundedel på en mejselhammare och dessutom halverat vikten på maskinen. När vibrationerna tas bort behöver inte maskinerna vara lika tunga, vilket också minskar risken för vibrationsskador.
Vad händer nu?
– De ska ut och testas på olika arbetsplatser i industrin och på byggen. I vårt forskningsprojekt ingår fack och arbetsgivare, samt myndigheter och tillverkare. Vi hoppas att någon börjar tillverka dessa maskiner i större skala.
Hur har ni lyckats få ner vibrationsnivåerna?
– Tekniken går ut på att ta vibrationerna vid källan, att skapa en motkraft till maskinens kolv som orsakar vibrationerna. Motkraften består av en metallklump som är fäst med en fjäder och som fångar upp vibrationerna.
Hur fick ni idén till uppfinningen?
– Vi fick besök av företrädare för stenindustrin som fått nog av vibrationsskadorna i branschen. Själva den tekniska lösningen bygger på en idé från 1908 som vi har utvecklat.
Hur många maskiner har ni byggt om?
– Sammanlagt ska vi bygga om sju. Vi har som minst lyckats halvera vibrationerna i de maskiner som vi hittills byggt om. Några av dem vi byggt om är borrhammare, mejselmaskin och bergborrmaskin. Det är maskiner som används både inom bygg och industrin.
Vad hoppas du nu?
– Detta är en viktig pusselbit för att hindra vibrationsskador. Det finns ingen naturlag att maskiner måste vibrera mycket. Men det återstår mycket jobb. Mängder med maskiner måste göras om. Jag tycker att myndigheternas krav på maskinerna måste öka.