info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppsagda under lönekonflikt

Byggnads hävdar att Peab gjort sig skyldiga till kränkning då de sagt upp ett tiotal provanställda på storbygget i Västernorrland. Det skedde i samband med kärvande löneförhandlingar.

Redan i början av året inleddes löneförhandlingar gällande de Peabanställda på den omfattande utbyggnaden av Östrandsfabriken, SCAs massafabrik i Timrå. Men Peab och Byggnads har inte kunnat komma överens. Versionerna av vad man kört fast på går isär.
– Vi har erbjudit Byggnads en prestationslön med ett normalutfall motsvarande 35 000 kronor i månaden, men även en fast lön. Byggnads har valt att tacka nej till de här alternativen, säger Peabs förhandlingschef Urban Alm.
Byggnads menar däremot att Peab har strävat efter någon form av fast lön i stället för den prestationslön som är byggavtalets huvudlöneform, att tvisten alltså gäller löneform.
– Det här är ju deras metod för att de ska förmå till en avtalsförändring, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads MellanNorrland.

Föreningsrättskränkning enlig facket

Enligt Urban Alm jobbar i nuläget 45 Peabanställda, inklusive tjänstemän, på projektet. Men ett tiotal tidigare provanställda anläggningsarbetare har fått lämna fabriksbygget, de fick besked om uppsägning kort efter att de centrala löneförhandlingarna hade inletts i somras. Urban Alm säger att det rörde sig om sexton personer, Jim Sundelin pratar om sjutton uppsagda. Byggnads hävdar nu att uppsägningarna utgör en föreningsrättskränkning.
– Företaget använder uppsägningar som en åtgärd för att förmå våra medlemmar att säga ja till företagets vilja, att förändra avtalet utifrån att man vill införa månadslön, hävdar Jim Sundelin.
När Sveriges Byggindustrier och Byggnads förhandlade om nytt kollektivavtal tidigare i år var frågan om löneformer central, arbetsgivarsidan ville avskaffa prestationslön som huvudlöneform i byggavtalet. Intressekonflikten gällande löneformer, där arbetsgivarsidan drar mot mer av fast lön, har också färgat flera lokala lönetvister de senaste åren. Byggnads menar alltså att detta gäller även Östrandsfabriken. Men enligt Urban Alm är det fel, han uppger som sagt att företaget erbjudit prestationslönelösningar.

Underentreprenör tar över jobb

Vad är grunden för de uppsägningar som skedde under sommaren?
– Att träffa en löneöverenskommelse är en väsentlig del av ett projekt, svarar Urban Alm.
Så är det för att ni inte lyckats med det som ni gjort de här uppsägningarna eller finns det något annat skäl?
– Det är som jag säger, det är en väsentlig del att komma överens om en lön på projektet. Och vi har fortfarande vår ordinarie personal som jobbar vidare i det här projektet.
En underentreprenör har tagits in för att göra det arbete som de uppsagda personerna tidigare gjorde.
Urban Alm vill inte kommentera Byggnads anklagelser om att uppsägningarna innebär en kränkning.
– Det här får skötas i förhandlingsrummet, säger han.
Parterna ska träffas gällande detta igen den 30 augusti. Jim Sundelin vill inte säga något om vad Byggnads kan komma att föra fram för konkreta krav till följd av den påstådda kränkningen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppsagda under lönekonflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig