info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lista: Teknik för byggsäkerhet

Smarta kläder, smarta kameror, maskiner som gör farligt arbete utan någon person på plats. Här är tekniska innovationer som på olika sätt ska göra bygget säkrare. Tipsa gärna om fler!

1. Smarta kameror

– Man skulle kunna utrusta arbetsfordon som till exempel hjullastare, gaffeltruckar eller gruvmaskiner med en eller flera kameror som sedan är kopplade till hytten så att de varnar föraren med ljud- eller ljussignaler om fordonet kommer för nära en person, säger Rafael Mosberger, forskare vid Örebro universitet, till tidningen Arbetsliv.
Tidningen har i veckan skrivit om hans arbete med att utveckla smarta kameror. Dagens kamerasystem i maskiner kräver att föraren tittar på skärmen för att upptäcka risker. Det system som Rafael Mosberger utvecklat varnar först när en viss typ av varselkläder dyker upp i bild. Det fungerar, enligt tidningen Arbetsliv, även vid dålig sikt och mörker.

2. Förarlösa maskiner

Förra året skrev vi om att förarlösa maskiner kan bli verklighet inom några år. Tony Ulander, marknadschef på Umeåföretaget Oryx Simulations som arbetar med att utveckla fjärrstyrning av grävmaskiner, sa då att det kan bli ett hjälpmedel för att undvika farliga situationer:
– Fjärrstyrda grävmaskiner kan användas i farliga miljöer, exempelvis vid rivningsarbete, i gruvor och kärnkraftsolyckor.
I det system han pratade om sitter maskinens förare i en simulator på annat håll och styr.

3. Anonym visselblåsning

Dagens Nyheter skriver i dag om webbaserade system för visselblåsning som tillämpas bland annat på Peab.
Anställda ska kunna tipsa om missförhållanden i företaget utan att röja sin identitet, i och med att systemet man kommunicerar igenom sköts av en extern leverantör. Fler företag i branschen har motsvarande system. I DNs artikel framför dock Byggnads kritik mot att larm om missförhållanden inte alltid leder till handling.

4. Smarta kläder

Vi skrev i mars om Jörgen Eklund, professor i ergonomi vid KTH, som forskar om smarta kläder. Med hjälp av kläderna ska man kunna mäta den fysiska belastningen på arbetet.
– Det finns olika tekniker. Man kan använda elektroder som man vävt in i kläderna, som ligger an mot huden och fångar upp svaga elektriska signaler från hjärtat eller muskler. En annan typ av teknik känner av andningen när bröstkorgen rör sig vid andning, sa Jörgen Eklund.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lista: Teknik för byggsäkerhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig