VVS: Nytt avtal ger 4,69 i timmen
Det nya teknikinstallationsavtalet vvs och kyl blev klart på onsdagen. Avtalet ger en löneökning på 4,69 kronor i timmen. Frågan om villkoren för beredskap är däremot olöst.
Det nya teknikinstallationsvtalet vvs och kyl ger en löneökning på 4,69 kronor i timmen eller 816 kronor i månaden för arbetare på tid- och månadslön.
Avtalet gäller i tretton månader. Kostnadsökningen motsvarar den nivå som industrin satt och som byggavtalet också ligger på, alltså 2,2 procent räknat på tolv månader.
Ombudsmannen Anders Larsson på Byggnads tycker att man kommit fram till en hyfsad löneökning för ett ettårsavtal.
– Sen finns det en ackordsöverenskommelse med som också blev bra, säger han.
Han förklarar att ackordets normtidspeng, ackordsfaktorn, ska styras år för år av hur tidlönen räknas upp. Höjningen av den blir 90 procent av tidlönehöjningen. Det ger tydligare ramar, menar han.
– Jag tror att det kommer bli en schysst löneutveckling på ackordet, säger Anders Larsson.
Välkomnar förenklingar
Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef hos Installatörsföretagen, säger i ett uttalande på deras hemsida att arbetsgivarna är mycket nöjda med avtalet.
– Den största förbättringen är de förenklingsåtgärder som gjorts på ett flertal ställen i avtalet. Att göra det enklare för företag att utveckla och driva sin verksamhet har varit prioriterat för oss i årets avtalsrörelse, säger hon.
Beredskapsfrågan olöst
Nytt i avtalet är regler om in- och utlåning av arbetskraft. Anders Larsson välkomnar det. Som förbättring nämner han också en ny tidsgräns för när arbetsgivare ska skriva arbetsgivarintyg, som är nödvändiga för att söka a-kassa, när någon slutat.
En fråga som därmed är olöst, där man hade önskat ändring från fackligt håll, gäller beredskapsarbete.
– Vi kom ingen vart där, konstaterar Anders Larsson.
Byggnads hade önskat rätt till en mer sammanhängande dygnsvila för dem som har beredskap och man ville stärka frivilligheten inför beredskapsarbete.
När Byggnadsarbetaren skrev om kylmontörernas villkor tidigare i år lyftes just oklarheter runt villkoren för beredskap som en viktig fråga.
– Det är kaos, vi måste hitta en lösning, sa kylmontören Robert Ekström till tidningen.
Men parterna kom alltså inte dit. I nästa vecka väntas däremot en dom från Arbetsdomstolen, i ett mål gällande just graden av frivillighet. Nu blir det domen som får peka ut vad som gäller.
Flera arbetsgrupper
Andra förändringar i avtalet är bland annat en ny lägstalön på 158 kronor samt att man kan få rätt till betald ledighet i samband med dödsfall även när det gäller bonusbarn.
En rad andra frågor, bland annat resebestämmelserna, ska fack och arbetsgivare jobba vidare med i arbetsgrupper.
En grupp ska också se över utbildningsavtalet, bland annat med målet att företag ska våga anställa under utbildning. Arbetsgivarna har haft önskemål om längre provanställninsgstid för lärlingar.
Enligt arbetsgivarna berör avtalet 16 000 installatörer.
I och med avtalet ansluter sig de berörda företagen också till det huvudentreprenörsansvar som sedan tidigare gäller mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.