60-70 byggnadsarbetare fast i svartjobbskontroll
Företaget heter Oy Rikomet, omsätter flera miljoner euro, och har flera hundra anställda i Finland där man utför värme- och sanitetsarbeten. I Sverige har företaget anlitats för tillfälliga rörarbeten på stora industrier, bland annat järnverk och pappersbruk.
Rikomet har inget fast driftsställe i Sverige. Bolaget kunde därför sluta avtal med de anställda i Sverige, om att de själva skulle betala in sociala avgifter och preliminär skatt, med hjälp av sina lokala skattekontor. På skattespråk kallas det omvänt likställighetsavtal.
Vissa fick upp till 40 000 kronor i månaden, eftersom sociala avgifter måste läggas till lönesumman vid omvänt likställighetsavtal.
– Tanken är att man omedelbart ska kontakta sitt lokala skattekontor, så att vi kan göra en preliminär uträkning och debitering varje månad. Men ingen har hört av sig till oss. De flesta är nolltaxerade, säger Ulf Sparring, skatterevisor i Gävle.
Det var efter en skatterevision mot bolaget i Finland, då överskottsinformation rörande svenskar, skickades över till de svenska myndigheterna som det misstänkta fusket uppdagades. Rörarbetarna kommer från olika orter i Mellansverige, bland annat från Gävle, Norrtälje, Uppsala, Västerås och Eskilstuna.
Totalt betalades 12,2 miljoner ut i löner till de 63 svenskarna. I dagsläget har myndigheten i Gävle som utreder skattehärvan, kommit fram till att det finns krav på totalt 7,2 skattemiljoner.
– Men ännu vi har fortfarande inte fått in 14 personers deklarationer från våra kontor runt om i landet så det kan bli en högre siffra än 7,2 säger Ulf Sparring.
Den rörarbetare som tjänat mest i svartjobbshärvan, har en skatteskuld på totalt 1,4 miljoner efter sex års svartjobb i företaget. En annan rörarbetare borde enligt myndigheterna ha betalat in totalt 950 000 konor i skatt.
– Vissa av de misstänkta svartjobbarna arbetade samtidigt som de hade a-kassa, sjukpenning eller pension, säger Ulf Sparring, skatterevisor i Gävle.