info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

5 superknep för att slippa midsommarbaksmällan

Van vid klibbig tunga och dunkande skalle efter att ha groggat runt stången? Simma lugnt. Byggnadsarbetaren guidar dig till ett piggt uppvaknande dagen efter.

Foto: Mostphotos

1. Se upp för affären med grön skylt med gul text. Det finns ett starkt statistiskt samband mellan att gå in i butiken i fråga och att vakna bakfull dagen efter.

2. När det är dags att dricka något på midsommarafton – se till att kolla flaskan noga. Leta efter en siffra följd av ett procenttecken. Ju högre siffra, desto värre baksmälla. För enkelhetens skull – undvik att dricka ur alla former av behållare med procenttecken på.

3. Se upp för genomskinliga vätskor. Här är det lätt att låta sig luras och tror att det vankas vatten. Det är nämligen inte alltid den klara vätskan kommer i en flaska från ett auktoriserad företag. Faktum är att vätskan kan vara sprängfylld av alkohol, trots att den kommer i en behållare fri från procenttecken. Testa att lukta – är det en stark doft undviker du drycken. Har du dåligt luktsinne – håll fram flaskan mot familjens hund, den rynkar garanterat på näsan om det är en rusdryck.

4. Om grupptrycket blir för starkt – tacka ja till en stänkare men skvätt snapsen över axeln. Blir du lite blöt på tröjan – svär över pissande fåglar och bläng argt mot himlen. När ingen ser på – häll över starkölen i bordsgrannens glas. Förmodligen blir denne bara glad över att den gyllene drycken aldrig tycks ta slut.

5. Tänk på att det inte bara är vätskor som innehåller alkohol. Det finns till exempel allehanda chokladsorter med sprit i. Undvik därför choklad. Det finns även glass med sprit i – ja faktiskt kakor, bakelser och tårtor också. Nej, någon dessert blir det inte tal om på fredag. Sedan ska man komma ihåg att även mat som inte ska innehålla alkohol faktiskt kan ha blivit stående och jäst en aning i sommarvärmen. Det kan exempelvis gälla frukt, sill och i värsta fall potatis. För säkerhets skull är det bäst att du äter så lite som möjligt på midsommarafton. Det handlar om vanlig, sund riskminimering.

Om du följer Byggnadsarbetarens fem punkter kanske du kommer att somna lite hungrig och törstig på midsommarafton. Du kanske även kommer att bli lite avundsjuk på släkt och vänner som mumsar och klunkar. Men belöningen kommer på midsommardagen då du vaknar pigg och leende, 100-procentigt bakfyllefri.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 5 superknep för att slippa midsommarbaksmällan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig