Älskade silvertejp! Men visste du det här?
Gaffatejp, silvertejp, vävtejp, duct tejp … Är det kärt barn som har många namn eller? Byggnadsarbetaren reder ut.
1. Lika som bär – men …
Det är stor skillnad på gaffatejp och silvertejp. De ser lika ut och båda är en sorts vävtejp där den vanligtvis grå sidan är ”armerad” i flera skikt för att göra tejpen stark. Det som skiljer dem åt är att gaffatejpen har ett häftämne av syntet som gör att det inte blir några rester från klistret när tejpen plockas bort. Silvertejp har däremot ett häftämne som bygger på naturgummi och den lämnar ifrån sig klisterrester. Duct tejp då? Ja, det tar vi under en senare punkt.
2. Silvertejpens historia
Tejpen har utvecklats i omgångar, men det var under andra världskriget som silvertejpen fick det utseende och funktion som den har i dag. Företaget Johnson och Johnson utvecklade tejpen för den amerikanska armén. Bland annat för att täta locken på ammunitionslådor för att skydda mot fukt. Tejpen som var lätt att riva av för hand blev snabbt populär bland soldaterna och började användas för att laga det mesta i fält. Enligt obekräftade uppgifter var det då den började kallas för ”Duck tape” då vattnet rinner av tejpen som vattnet på en gås.
3. När ”Duck tape” blev ”Duct tape”
Över stora delar av världen kallas silvertejp för ”Duct tejp”. Namnet växte fram på byggen i USA efter kriget. Då började det bli allt vanligare med installationer av ventilationstrummor. Och vid monteringen användes tejpen för att hålla ihop skarvarna. ”Duct” betyder kanal, som i ventilationskanal, så plötsligt ändrades namnet från ”Duck” till ”Duct”. Det var även nu som silvertejpen bytte färg. Under kriget var tejpen grön men för att smälta in fick den nu samma färg som ventilationskanalerna – nämligen grå. Tejpen går i dag under båda namnen.
4. Gaffatejpen då?
Ljusteknikern Ross Lowell är personen bakom gaffatejpen. Han konstruerade tejpen när han jobbade med en filminspelning i slutet av 1950-talet. Ross insåg att han hade behov av en tejp som är starkt, tål värme från strålkastare, som fäster bra och som går lätt att få fast och ta bort utan att lämna några märken. Allt för att snabbt kunna hänga upp till exempel kablar, lampor och liknande under filminspelningen. Så han konstruerade just en sådan tejp. Och namnet gaffa – ja, det kommer från det engelska ordet gaffer som är namnet för en person som roddar med ljus och elektricitet under en filminspelning.
5. Används till allt – och lite till
Silvertejpen har under åren används till allt möjligt. Från att hålla kvar rutor på bilar till att laga luftmadrasser. Säkert har även du som läser det här fixat något med hjälp av tejpen. Några andra som gjort det är besättningen på Apollo 13. Ett koldioxidfilter gick sönder under resan 1970 och då åkte tejprullen fram. Några år senare var det dags igen. Vid månfärden 1972 pajade en stänkskärm på månrovern och vad plockades fram då – jo, såklart en rulle silvertejp.