Ackordets historia – 5 punkter från förr till nu
Löneformen har länge varit en stridsfråga mellan facket och byggarbetsgivarna. Tidigare dominerade det raka ackordet men genom åren har det förändrats. I dag är det vanligare med tidlön och flera olika former av prestationslön.
- 1920-talet – det raka ackordet börjar ta form. Alltså ett system där hela lönen baseras på arbetsinsatsen. Vid den här tiden mäts jobben i detalj där minsta lilla list ingår.
- 1970-talet – facket driver frågan om att gå över till månadslön. Men arbetsgivarna säger nej och vill behålla ett system där lönen bygger på lagets prestation.
- 1980-talet – ackordslistorna blir alltmer förenklade. Andelen som arbetar på tidlön ökar.
- 1990-talet – arbetsgivarna får igenom krav på att testa alternativ till de ”gamla vanliga ackorden”. Först ut är en resultatlön som bygger på projektets ekonomiska resultat.
- Från år 2000 och fram till i dag införs flera olika varianter av prestationslöner som bygger på att bygglaget ska uppfylla vissa mål. Samtidigt rasar en lönefajt mellan Byggnads och de största byggbolagen om vilken löneform som ska gälla på bygget. I huvudsak handlar det om att facket vill behålla ett ackord som grundar sig på inarbetning av tid och storbolagen vill införa någon form av månadslön. Men den här striden gäller inte alla. På många mellanstora byggbolag med stor andel egna anställda fortsätter bygglagen att arbeta på det vanliga premieackordet.