30 000 utstationerade ställningsbyggare
Ställningsbyggare är rejält överrepresenterade bland den utstationerade arbetskraften i Sverige. Det visar nya siffror som Byggnadsarbetaren tagit fram via Arbetsmiljöverket.
Byggnadsarbetaren har tagit del av listan över de nära 800 utländska byggföretag som förra året registrerade utstationerade arbetare i Sverige.
Överst på listan över utstationerade byggnadsarbetare är det polska bolaget MK Scaffolding, med hela 23 901 arbetstagare. Tvåa är tjeckiska MTL Group med 4 379 arbetstagare och trea är Lesenie från Slovakien med 2 192 arbetstagare. Alla tre företag arbetar med byggnadsställningar.
MK Scaffolding, Polen, 23 901 arbetstagare, ställningsbygge
MTL Group, Tjeckien, 4 379 arbetstagare, ställningsbygge
Lesenie SK, Slovakien, 2 192 arbetstagare, ställningsbygge
Muniak, Polen, 1 883 arbetstagare, bygg
Lambda, Polen, 1 370 arbetstagare, bygg
Europol1, Polen, 1 300 arbetstagare, bygg
APM Construction, Lettland, 1 190 arbetstagare, bygg
UPB, Lettland, 1 004 arbetstagare, bygg
RJS, Polen, 989 arbetstagare, ställningsbygge
We Can Do HR, Polen, 755 arbetstagare, rekryteringsfirma
Det innebär att minst 43 procent av de 70 361 utstationerade som registrerades inom bygg 2018 har arbetat med ställningsmontage. Det faktiska antalet utstationerade ska dock tas med försiktighet. Ställningsföretaget Lesenie uppger för Byggnadsarbetaren att de har omkring 200 utstationerade i Sverige, men Arbetsmiljöverkets lista uppger tio gånger så många.
– Samma personer kan mycket väl anmälas flera gånger och på flera olika projekt. Så det faktiska antalet utstationerade kan vara färre, samma person kan vara anmäld både i december och i januari. Det är arbetsgivaren som gör registreringen, så det är upp till dem, berättar Karl-Emil Sörensen, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Men ska man anmäla samma person flera gånger?
– Du behöver inte göra en ny anmälan om du har anmält en person och projektet blir förlängt, såvida inte slutdatumet har uppnåtts. Vi tittar på hur vi kan förbättra systemet, men som det ser ut nu är det svårt för oss att se om samma personer återkommer. I så fall behöver vi gå ner på individnivå och det är inget vi har gjort hittills, säger Karl-Emil Sörensen.
Företagen är ofta underleverantörer med uppdrag åt svenska bolag. MK Scaffolding har exempelvis anlitats av omskrivna No Problems sedan 2015, enligt de referenser företaget lyfter fram på sin egen hemsida.
Det är ett vanligt upplägg att ett svenskt bolag har kontrakt på att sätta upp byggnadsställningar, och i sin tur anlitar ett gästarbetarföretag, skriver sajten Stoppa fusket som har granskat fenomenet i många artiklar.
Granskningarna har pekat på att låga löner och skattefusk verkar vara ett utbrett fenomen. Stoppa fusket har visat att MTL Group, tvåan på listan, inte har betalat skatt eller arbetsgivaravgifter i Sverige, trots att företaget har mycket omfattande verksamhet och fast driftställe här. MTL Group har också varit inblandat i flera allvarliga olyckor, bland annat vid Södra Cells pappersmassafabrik på Varö utanför Varberg, vilket utsågs till Årets sämsta bygge av Byggnadsarbetaren 2016.
Majoriteten av de nära 800 företagen på listan har registrerat mellan 1 och 10 utstationerade arbetstagare 2018.