Lönebråk på fyra NCC-byggen – drygt 40 byggnadsarbetare indragna i konflikten
Lönebråket gäller än så länge fyra arbetsplatser i Stockholmsområdet. Konflikten handlar om vad som ska ingå i ett underlag inför en löneuppgörelse på en arbetsplats. På projekten har NCC lämnat över förslag till överenskommelse. Enligt Byggnads handlar det om färdiga protokoll som innehåller några olika parametrar som ska utgöra den rörliga delen i uppgörelsen. Bland annat egenkontroll och åtgärder efter skyddsronder. Men det finns inte med något underlag som gör det möjligt att göra en kalkyl på inarbetning av tid, vilken innebär att chansen att arbeta på ett ackord som utgår från tid faller bort.
– Tidigare har den här frågan inte varit något problem. Underlag som rör inarbetning har ingått. Men nu när det inte ingår blir vi utestängda från att förhandla på hela löneparagrafen. Vi kan bara förhandla om den del som NCC föreslår. Om bolaget inte ger oss ett komplett underlag där inarbetning av tid ingår så faller hela paragraf 3, säger Daniel Larsson, ombudsman på Byggnads.
LÄS MER: Stupstock på Skanskabyggen
Han säger vidare att det inte gjorts några förändringar i byggavtalet om vad som ska ingå i underlaget.
På NCC Hus i Stockholmsområdet är det vanligt med uppgörelser som bygger på parametrar. Enligt uppgifter till tidningen brukar kalkylen då utgå från att förtjänsten ska landa på omkring 228 kronor i timmen. Under förhandlingstiden har drygt 40 byggnadsarbetare på de fyra byggarbetsplatserna gått på utbetalningsnivån 196 kronor i timmen. Blir det inga uppgörelser blir det även slutlönen.
– Det är ingen hemlighet att NCC under en längre tid velat förändra paragraf 3. Bolaget vill inte ha prestationslön, utan de ser heller någon form av en fast månadslön. Tyvärr har vi börjat se samma tendens att vi inte får ut underlagen till arbetsplatser på andra platser i landet. Bland annat i region Mälardalen, säger Daniel Larsson.
LÄS MER: Ackord vs tidlön – skilda världar
Sega förhandlingar
Under hösten pågick det lokala förhandlingar på de fyra arbetsplatser. Förhandlingar som flyttats fram i omgångar. Till slut bestämde sig, enligt Byggnads, NCC ensidigt för att avsluta försöken till uppgörelser genom att skicka ett mejl om att förhandlingarna var avslutade. Istället begärde de centrala förhandlingar.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier skulle då försöka lösa konflikten den 12 och 13 december. Men redan under den första dagen framkom det att underlaget fortfarande var för dåligt. Därför ställdes resterande diskussioner in. Tanken då var att NCC skulle plocka fram underlag där även tid ingick och att frågan skulle lösas lokalt några dagar senare. Men företaget tog inte fram något nytt bättre underlag. På facket drog man då slutsatsen att det inte fanns några förutsättningar för att lösa frågan lokalt, och återigen hamnade den på central nivå. Vid ett nytt möte den 19 januari begärde NCC återigen mer tid för att plocka fram ytterligare underlag. Ett jobb som ska vara klart till den 1 februari.
LÄS MER: Stupstock efter bråk om löneform på Peab
Ett bygge avslutat
I takt med att förhandlingarna pågått har verksamheten på arbetsplatserna fortsatt. På ett av projekten är byggjobbarna färdiga, två arbetsplatser kommer att avslutas under våren och den fjärde beräknas pågå i cirka ett år till.
– För att lösa de här fyra arbetsplatserna är vi egentligen beredda att köpa företagets förslag. Men vi vill få ut hela underlaget så vi kan ta ställning till om det verkligen är den bästa lönemodellen för de här projekten, säger Daniel Larsson.
Byggnadsarbetaren har försökt nå NCC för en kommentar.
Berörda arbetsplatser
Ältadalens förskola, Nacka
ICA huvudkontor, Solna
Skärgårdstadens idrottshall, Åkersberga
Kv Mimer, Stockholm