info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter 16-metersfallet – hård kritik mot bygget: ”Allvarliga risker”

En betongarbetare klarade mirakulöst ett fall på 16 meter på en byggarbetsplats i Luleå i förra veckan. Nu riktar Arbetsmiljöverket kritik mot arbetsgivaren, bland annat på grund av flera fallrisker.

I torsdags i förra veckan föll en betongarbetare cirka 16 meter på Nåidens bygg vid Södra hamn i Luleå. Det var i samband med att betongarbetaren skulle koppla tornkranskättingen i valvbordsgaffeln som valvbordet rasade till marken. Betongarbetaren, valvbord och valvbordsgaffel föll cirka 16 meter och betongarbetaren hamnade på en snöhög. Betongarbetaren fördes med ambulans till sjukhus, där man kunde konstatera att han fått en spricka i okbenet i ansiktet och stukat foten. Han fick komma hem dagen efter.

Läs mer: Man föll 15 meter på bygget – kan ha räddats av snöhög

Läs också 25 lagbasar ryter ifrån: ”Inte ackordets fel att det händer olyckor”

– Han hade änglavakt, säger Fredrik Rundqvist, lagbas på Nåiden bygg, som var på arbetsplatsen samtidigt som olyckan inträffade.
Efter olyckan har Arbetsmiljöverket inspekterat arbetsplatsen två gånger. Arbetsmiljöverket upptäckte då ett antal uppenbara brister som måste åtgärdas snarast. Arbetsmiljöinspektör Markus Tomtén konstaterar att det finns flera fallrisker på arbetsplatsen – i trapptorn, trapphus, brunn och över kanten på byggnaden. På arbetsplatsen finns också ett schakt, där schaktkanterna var för branta och brister på ställningarna.

Läs mer: Byggföretaget: ”Vi har åtgärdat bristerna”

”Fall- och schaktrisker är allvarliga”

– Jag kan inte säga att bristerna har med olyckan att göra, eftersom jag inte intervjuat någon på arbetsplatsen, men både fall- och schaktrisker är allvarliga. Alla riskerna kan orsaka att du blir allvarligt skadad, säger arbetsmiljöinspektör Markus Tomtén på Arbetsmiljöverkets region Nord.
Arbetsmiljöverket har nu begärt in att företaget, Nåiden bygg, ska göra en egen utredning av olyckan och efter det tar verket ställning till om man det är något arbetsmiljöbrott som har begåtts. Även polisen utreder olyckan.
På arbetsplatsen är man fortfarande chockad efter olyckan.
– Jag var på arbetet, men såg inte själva olyckan. Jag var på ett annat ställe på valvet och sprang ner och fick upp honom på en bår och in i ambulansen, säger Fredrik Rundqvist.
Han var med om en dödsolycka för 16 år sedan på samma företag.
– Jag får flashbacks till den olyckan och man får sig en tankeställare, helt klart. Men det är fantastiskt att det gick så bra som det gjorde, säger Fredrik Rundqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter 16-metersfallet – hård kritik mot bygget: ”Allvarliga risker”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig