Höjd pensionsålder – nu rasar byggjobbarna: ”Vet inte hur ont det gör”
I går presenterades den nya pensionsuppgörelsen, mellan sex partier i pensionsgruppen. En av de viktigaste punkterna är att pensionsåldern, för att ta ut allmän pension, kommer att höjas från 61 till 64 år. Höjningen kommer att ske stegvis fram till 2026. Många byggnadsarbetare är utslitna efter många års kroppsarbete och kan ha svårt att arbeta fram till dagens pensionsålder.
Läs mer: Byggnads om nya pensionsuppgörelsen
”Arbetarna får betala”
Även Byggnads är kritiskt till uppgörelsen och på Byggnadsarbetarens Facebook-sida var det många upprörda kommentarer.
”Fy fan hur i helvete har dom tänkt att kroppen ska orka” ”Nu inser jag att man skulle blivit tjänsteman och inte murare” ”Höjd pensions ålder funkar kanske till pappersvändare o pärmbärare, men knappast för folk med tyngre jobb” ”Dom flesta byggare kommer va sjukskrivna dom sista åren istället.” ”Hur f-n ska mina knän orka”.
Göran Månsson är rörmokare på Bravida och har arbetat inom yrket sedan 1979. Han tycker att uppgörelsen slår väldigt fel.
– Som vanligt är det arbetarna som får betala. Ofta har höginkomsttagare extra pensionsinsättningar, så att de kan gå i pension i förtid, vilket inte vanliga arbetare har råd med. Hela systemet är orättvis, säger Göran Månsson.
”De har gått i förtid”
Rörmokare är en yrkesgrupp som utsätts för många fysiska påfrestningar i arbetet. De bär tungt och ska komma åt i trånga utrymmen. Rörmokare har oftast problem med knä, axlar och rygg.
– Jag känner inte många rörmokare som har jobbat hela tiden. De har gått i förtid. De går från 60 års ålder, mellan 62 och 63 år, förklarar Göran Månsson.
Han är 56 år i dag. Med det nuvarande pensionssystemet skulle Göran Månsson kunnat ta pension vid 61 års ålder, år 2022. Med den nya uppgörelsen måste Göran Månsson vänta tills 2024, då han är 63 år. Som det ser ut nu är hans plan att gå i pension mellan 63 och 65 års ålder, men saker och ting kan förändras.
Läs mer: Många äter smärtstillande
”Ryggskottet gjorde ont”
– Men det är ju kroppen som säger ifrån. Jag vill inte gå hem för att jag är skadad, utan man vill gå hem för att få en bra ålderdom, förklarar Göran Månsson.
Just nu mår Göran ganska bra, men genom åren har haft rejäla ryggskott och opererats för tennisarmbåge på grund av jobbet.
– Ryggskottet gjorde fruktansvärt ont. Jag hade burit tungt i fel läge, säger Göran Månsson.
Är det något som är bra med pensionsuppgörelsen ?
– Det enda som är positivt är väl att de som vill fortsätta att jobba kan göra det, fram till 69 år. Det är en fördel om man kan det, men det ska inte var tvingande.
Fakta/pensionsålder:
Den genomsnittliga pensionsåldern är idag 64,8 år. För LO-medlemmarna är den 63,8 år. Enligt en undersökning som gjordes 2013 visar att 33 procent av Byggnads medlemmar lämnar yrket vid 63 års ålder. De är antingen sjukskrivna, arbetslösa eller har gått i förtida pension.