Snickaren Börje nära att förlora 50 000 när arbetsgivaren inte betalade in pension
Snickaren Börje Hinders höll på att förlora 50 000 kronor när arbetsgivaren struntade i att betala in pengar under två och ett halvt år. Företaget gick senare i konkurs. Börje upptäckte felet tio år senare först när han blev pensionär.
– Det var tur att jag hade sparat alla lönespecifikationer och att min arbetsgivare hade kollektivavtal. På det sättet fick jag ut pengar ur en särskild fond, där man kan få pengar om företag har misskött sina pensionsinbetalningar och går i konkurs, säger Börje Hinders.
LÄS MER: Sex enkla tips – få stenkoll på din avtalspension
För Börje kom det som en total överraskning att just denna arbetsgivare misskött pensionsinbetalningarna. Arbetsgivaren var trevlig, lönen betalades ut punktligt och skatteavdragen var alltid korrekta.
– Det kändes fruktansvärt att upptäcka detta 10 år senare eftersom jag trivdes så bra på företaget och gillade min arbetsgivare. Jag kände mig grundlurad. Senare visade det sig att det var en administratör på lönekontoret som hade gjort fel, säger Börje.
Om du liksom Börje upptäcker felaktiga inbetalningar, gör så här:Om din arbetsgivare fortfarande är aktiv, vänd dig direkt till arbetsgivaren och be denne rätta till felet. Om arbetsgivaren inte lyssnar, vänd dig till Byggnads i din region. Byggnads tar kontakt med Fora, som kan fakturera arbetsgivaren tio år tillbaka i tiden.
För att Fora ska kunna räkna ut rätt premie, behöver du visa hur mycket du har tjänat under den aktuella perioden.
Om din arbetsgivare hade kollektivavtal de aktuella åren innan konkursen, och om du kan visa kontrolluppgift från Skatteverket, kan du få pensionspremien tryggad genom en särskild garantiregel i Avtalspension SAF-LO.
Sista halmstrået om du saknar egna kontrolluppgifter: kontakta SCB och Riksarkivet. Dessa myndigheter har vissa potter med kontrolluppgifter från Skatteverket.
I fortsättningen kan du hålla koll på inbetalningarna genom att antingen regelbundet logga in på Mina sidor, www.fora.se, eller granska det årliga pensionsbrevet från Fora. Men tänk då på en sak: det är lätt att missa om en årsinbetalning plötsligt uteblir i det årliga pensionsbeskedet. Brevet från Fora skickas nämligen ut en gång per år oavsett om en årlig inbetalning gjorts eller ej och innehåller då bara uppgifter om det totala kapitalet. Det gäller att leta efter en sida med rubriken ”Årsavstämning”, som kommer i samma brev. Finns inte årsavstämningen med i brevet, ja då är det något som blivit fel. Ta upp frågan med arbetsgivaren direkt.