Metoo-upprop i byggbranschen: "Han tog på mig och under mina kläder"
Metoo-rörelsen har vuxit lavinartat den senaste tiden och bransch efter bransch har i samlats i upprop, där de berättat om trakasserier och sexuella övergrepp. Nu går också byggbranschen ut i ett brett upprop under hasttagen #sistaspikenikistan i Aftonbladet.
– Det är som är speciellt med vårt upprop är att det är en hel bransch som talar ut tillsammans, säger Emmelie Renlund, en av initiativtagarna, som är ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland, till Aftonbladet.
Läs mer: Byggbranschens upprop #sistaspikenikistan
En av dem som har skrivit på är rörmokaren Paulina Johannson, 24 år, som numera arbetar som ombudsman i Byggnads Gävle Dala.
När Paulina Johansson arbetade som rörmokare under fyra år utsattes hon flera gånger för trakasserier och övergrepp. Dessa kom både från kunder, kollegor och chefer.
Kollegan kastade sig över henne
– När jag stod i duschen och bytte blandare sa en kund åt mig att han aldrig sett något så snyggt och att det var lika bra att jag klädde av mig. En annan gång sa en kollega att han hade tagit ut pengar, tjugor, för att jag skulle dansa för honom under lunchen. När jag berättade för min chefer så tog de inte det på allvar. De pratade också om mig som lunchunderhållningen, säger Paulina Johansson.
Det värsta som Paulina Johansson var med om var när hon arbetade på ett företag och var ute på ett jobb tillsammans med en kollega.Händelsen har hon tidigare berättat om i Byggnadsarbetaren. När de satt i en krypgrund och sågade av ett avloppsrör kastade sig kollegan plötsligt över henne och tryckte ned henne.
– Han tog på mig och under mina kläder, säger Paulina.
Läs mer: Kvinnligt nätverk chockat av sexistiska kommentarer
Har skrivit på båda uppropen
Övergreppet avbröts när en målare kom in i lokalerna. Kollegan förstod att Paulina kanske skulle kunna göra motstånd och att det skulle kunna bli allvarliga konsekvenser.
Paulina Johansson berättade inte om övergreppet under fyra år. Men när hon blev invald i Byggnads kvinnliga nätverk, Nätas styrgrupp, fick hon förtroende för de andra tjejerna och vågade berätta.
I tisdags i förra veckan gick 1501 kvinnor från fackföreningsrörelsen ut i ett upprop med hashtagen #InteFörhandlingsbart. Paulina Johansson, som numera arbetar som ombudsman på Byggnads Gävle Dala, har skrivit på båda uppropen.
”Ingen ska behöva bära det inom sig”
Varför är det viktigt med Metoo-uppropen?
– För att belysa hur stort problemet är och se hur många som tvingats till tystnad under lång tid. Det är viktigt att belysa problemen som finns i vår bransch och i flera andra branscher.
Vad ska man göra åt det?
– Det behövs en skarpare lagändring för att underlätta för dem som blir utsatta och liknande. Att folk börjar ta sitt ansvar. Alla ska ha rätten att jobba med det som de vill, eller gå dit de vill utan att bli kommenterade eller trakasserade.
Vad är ditt råd till kvinnor som råkar ut för trakasserier och övergrepp?
– Våga anmäla, sök stöd bland folk som du har förtroende för. Anmäl och lyft det. Ingen ska behöva bära det inom sig eller lägga skulden på sig själva.
Metoo är ett upprop i sociala medier, en så kallad hashtag, som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.
Den fick stor internationell spridning när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Hon gjorde det i mitten av oktober i samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. I Sverige har kampanjen blivit särskilt stor, något som även uppmärksammats internationellt.