Har du inte heller koll? Sex enkla tips: så får du rätt avtalspension
Glasarbetaren Benny Lindman, 43, har haft tio olika arbetsgivare sedan 2001.
– Jag vet faktiskt inte hur mycket mina olika arbetsgivare har betalat in, säger han.
Tidningen Byggnadsarbetaren hjälper Benny att logga in på Mina sidor på www.fora.se. På Mina sidor kan alla byggjobbare se de pensionsinbetalningar som gjorts ända tillbaka till 1995. När Benny studerar sina arbetsgivares inbetalningar, ser han att vissa belopp är förhållandevis låga.
– Jag ska ringa Foras kundtjänst och fråga om summorna, det ser lite konstigt ut, säger Benny.
Vill du också ha koll? Gör så här:Logga in med ditt bank-ID på Mina sidor på www.fora.se för att få en översikt. På Mina sidor finns uppgifter ända tillbaka till 1996. Eller ring Fora, 08-787 40 10, och be om en utskrift. Du kommer att se uppgifter om arbetsgivare, årtal, årsinkomst och inbetald premie.Jämför Foras uppgifter med din egen kontrolluppgift som du fått från Skatteverket för det aktuella året. Förmodligen är beloppen inte exakt samma, men skillnaden bör inte vara för stor.
Om du saknar en egen slutlig kontrolluppgift eller lönespecifikationer att jämföra med: Ring Skatteverket. De arkiverar uppgifterna i sex år och kan skicka uppgifterna till dig.
Från den månad du fyller 25 år ska 4,5 procent av det du tjänat under ett år, in på pensionskontot. Det blir cirka 17 000 kronor per år om du har en timlön på 184 kronor i timmen. Här kan du räkna ut dina belopp.
Procentsatsen har ökat stegvis under årens lopp. Kolla faktarutan i slutet av artikeln vad som gällde ett visst år. Från 2019 ska 5,5 procent in på avtalspensionskontot.
Om du jobbar inom teknikinstallationsavtalet, VVS och kyl, och valt att ta ut din arbetstidsförkortning som extra pensionsavsättning är det viktigt att du kollar upp att även dessa inbetalningar gjorts av din arbetsgivare. VVS:are kan läsa mer om detta här.
Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.
Läs mer: Snickaren Börje nära förlora 50 000 kronor
SÅ MÅNGA PROCENT AV LÖNEN AVSATTES….
År 2000–2007: 3,5 procent
År 2008: 3,9 procent
År 2009: 4,0 procent
År 2010: 4,1 procent
År 2011: 4,3 procent
År 2012–2017: 4,5 procent