info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Göteborg – staden som glöder

Det byggs överallt – vägar, tunnlar, broar och nu även en skyskrapa. Göteborg glöder och inte ens rutinerade lagbasen Claes Billingsdal, har sett något liknande. Trots femtio år i branschen.

Byggkonjunkturen i Göteborg vibrerar. En biltur i stan skvallrar om tillfälliga vägomläggningar, en skog av byggkranar, skyltar med ”Obehöriga äga ej tillträde” på avgränsande byggstängsel. På andra sidan staketet – byggbodar travade på bredden och höjden. Tydligast är det i centrum längs Göta älv. Byggnadsarbetare, bostadsutvecklare, armeringsjärn, statliga miljarder, galvad fyrtum, värmeskåp och allt annat som hör branschen till trängs på en liten yta. Allt blandas samman i en gigantisk brukblandare och massan som kommer ut stavas överhettning.
Mitt i denna bygghysteri hittar vi snickaren och lagbasen, 66-årige Claes Billingsdal. Han har varje vardag i nästan femtio år stoppat ner plåtlådan i jobbarväskan, satt sig i bilen och åkt till en byggarbetsplats i Göteborgsområdet. Med andra ord – han har perspektiv på tillvaron – och kan sätta in dagens starka konjunktur i ett historiskt sammanhang.
– Det byggs något fruktansvärt överallt. Jag har inte varit med om något liknande. Och det finns inget folk att få tag i någonstans.
Claes Billingsdal har genom åren upplevt såväl uppgångar som nedgångar i byggsektorn. Minnet är glasklart. Han kan rabbla arbetsplatser han varit på under åren som ett rinnande vatten. Han minns den första arbetsdagen – ett bostadsbygge i BPA:s regi i Nödinge kyrkby i Ale kommun. Och tiden – en aprildag 1970 – och såklart den första lönen. Grundtimpengen var 5:19 kronor.

Tre högkonjunkturer

När Claes Billingsdal går igenom sitt yrkesliv handlar det mycket om bostadsbyggande för invånarna i en växande stad. Allt från stora flerbostadshus i sluttampen på miljonprogrammet i Hammarkullen till stora villaområden kring Göteborg. Och där emellan även en del ålderdomshem och förskolor.
– De har varit tre riktigt rejäla högkonjunkturer under mitt arbetsliv, säger Claes Billingsdal.
Den första han nämner är den som så starkt kopplas samman med att riksbankschefen Bengt Dennis i september 1992 höjde räntan till 500 procent. Byggandet tvärdog och det blev massarbetslöshet bland
byggnadsarbetarna. Men åren före krisen – på slutet av 1980-talet – var byggsektorn glödhet.
– Vi hade en rejäl topp. Jag var på en arbetsplats i Mölndals kommun, vi byggde ett radhusområde. Jag minns den tiden som att vi hade fullt upp.
Den andra tydliga högkonjunkturen som Claes Billingsdal vill lyfta fram är den 2007. Då arbetade han som i dag på Hisingen, vid Sandegårdshamnen där han byggde lägenheter för Riksbyggen.
– Det var nästan lika överhettat som i dag och jag kommer ihåg att vi hade problem med att få tag på folk även då. Vi använde oss av bemanning från utlandet för första gången. Jag minns att vi hade sex, nä förresten, åtta polska arbetare hos oss.
Men ingen av dessa två perioder av starkt byggande går enligt Claes Billingsdal att jämföra med dagens byggboom.


Bostadsbyggandet i Göteborg ligger på rekordnivåer. Här är Claes Billingsdal tillsammans med armeraren Jussi Suni som böjer till några järn. Foto: Tomas Ohlsson

Rekordnivåer

Orsaken till det intensiva byggandet i Göteborg just nu är att både bostäder och infrastruktur går starkt. Tusentals lägenheter ska byggas i Göteborg med omnejd. För själva Göteborgs stad ligger antalet färdigställda lägenheter det senaste året på rekordnivåer. Siffror som förväntas öka de närmaste åren. Infrastrukturbyggandet är om möjligt ännu hetare. Sällan har det varit så många storbyggen på gång i stan. En orsak är att Göta älv ligger som en vattenbarriär mellan stans delar. Då det finns tankar om att citykärnan i framtiden ska sträcka sig över älven till andra sidan kommer det krävas bättre kommunikationer. Dessutom ökar antalet invånare i stan. En utveckling som kräver fler och bättre överfarter över älven. Två stora projekt där är Marieholmstunneln och Hisingsbron. Det finns till och med långtgående planer på att bygga en linbana mellan den södra och norra Älvstranden.
Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Väst, säger att byggandet i Göteborg kommer att växla upp ännu mer.
– Om man tittar på kommande projekt så ser vi en 25-procentig ökning under de närmaste två, tre åren.
Orsaken till den positiva prognosen är att flera storbyggen ligger i startgroparna. Bland annat Hisingsbron och Västlänken. Samtidigt förväntas bostadsbyggandet ligga kvar på en hög nivå.
– Jag kan säga att vi aldrig haft ett så intensivt byggande under så pass lång tid som det kommer att handla om. Och det som är utmärkande är att det är så många stora projekt. Det har jag aldrig upplevt tidigare.

Svårt att få tag på personal

Tillbaka till Claes Billingsdal. Just nu arbetar han på ett bostadsbygge i Kvillebäcken på Hisingen, inte långt från Götaälvbron och vägen över till centralstationen och Nordstan. Alltså bostäder i ett utmärkt läge med gångavstånd till city. Tidigare låg det många ruffiga små industribyggnader och rivningsfastigheter i området. Det var i princip ett slumområde som även var hårt belastat av kriminalitet med bland annat skottlossningar. Något som fick göteborgarna att kalla området för Gazaremsan.
Men nu ersätts allt med toppmoderna lägenheter. NCC bygger ett kvarter med 133 lägenheter. Just denna dag är det ovanligt hetsigt. Skymningen börjar falla, betongbilen står och brummar och det pågår en febril aktivitet med formen.
Claes Billingsdal tar det dock lugnt. Han har börjat trappa ner. Börjat lämna över flera lagbassysslor till en efterträdare, men han håller fortfarande hela bygget i sin hand. Han berättar att det tidvis inte går att få tag på personal. När de behöver utöka med fler i laget är turordningen den att NCC först försöker hitta några internt. Går inte det kontaktats bemanningsföretag.
– Vi använder flera olika bemanningsföretag nu, men det är inte alltid de har folk heller.

”Ser inga tecken på inbromsning”

Claes Billingsdal är inställd på att bostäderna i Kvillebäcken är hans sista insats i branschen. Han tänker dra sig tillbaka när bygget är klart. Men ännu ett tag fortsätter de vanliga morgonrutinerna. Kvart i sex tar han plats i matboden. Då har han kört några mil från hemmet och på vägen hämtat upp en bunt Metro till bygglaget. Fem minuter senare kommer armeraren – 68-årige Jussi Suni. De tar en fika i lugn och ro och räknar sedan in resten av bygglaget som anländer och gör sig redo för ännu en arbetsdag.
Våren 2019 ska kvarteret vara klart för inflyttning. Fram till dess kommer bygghysterin i Göteborg att fortsätta – det tror i alla fall Claes Billingdal.
– Jag ser inga tecken alls på någon inbromsning. Jag tror det fortsätter att vara överhettat framöver.

8 STORA BYGGPROJEKT I GÖTEBORG

Marieholmstunneln
Tunnel under Göta älv som binder ihop E20, E6, E45 och Lundbyleden. Jobbet är i gång och ska vara klart 2020. När tunneln är klar stängs Tingstadstunneln för en omfattande renovering.


Hisingsbron, som det ser ut nu – och hur det ska bli. Bron ska vara färdig 2021. Foto & grafik: Tomas Ohlsson, Tomorrow/stadsbyggnadskontoret

Hisingsbron
Mitt i centrala Göteborg precis intill den gamla Götaälvbron byggs en ny bro. Från ena älvstranden till den andra. Mark- och grundarbeten är igång. Bron ska vara färdig 2021.

Västlänken
Västlänken är en tågtunnel som går genom Göteborg. En stor del av projektet handlar om att bygga tre nya underjordiska tågstationer. En vid den nuvarande centralen i Göteborg. De andra två får namnen station Haga och station Korsvägen. Bygget ska vara klart 2025.


En tur på femtio meters höjd kan bli verklighet i Göteborg. Grafik: Göteborgs stad

Planerad linbana
Det är inte klart att det blir av men planerna blir alltmer konkreta. Tanken är att det ska vara en hållplats vid Järntorget och sedan några på andra sidan älven. Enligt de förslag som finns kommer gondolerna att sväva fram på femtio meters höjd. Tornen där linan ska fästas kommer bli sjuttio meter höga.

Karlatornet
Kommer bli Nordens högsta byggnad med 240 meter. Det ska bli 72 våningar och 590 lägenheter. Runt skyskrapan ska det även byggas upp en ny stadsdel. Totalt handlar det om 2 000 nya bostäder. Förberedelser för markarbeten pågår och om allt går enligt plan är skrapan på plats 2021.

Bostäder
Bostadsbyggandet i Göteborgs stad ligger på en hög nivå i dag
men förväntas öka ytterligare. De senaste fem åren har det i snitt byggts 2 400 lägenheter om året. I år beräknas siffran landa på 3 000 bostäder. Och åren därefter pekar prognoserna på att bostadsbyggandet kan fördubblas jämfört med dagens nivå. Med andra ord kring 6 000 bostäder årligen.

Nedsänkning av E45 Götaleden
Ett del av det Västsvenska paketet. E45 sänks och halva sträckan får ett tak. Pågår just nu. Klart 2020.

Södra Älvstranden
Ett helt nytt område där det ska byggas tusentals bostäder och kontor.
Kommer pågå under en längre tid och hela projektet beräknas vara klart kring 2027.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Göteborg – staden som glöder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig