Byggnads om uppropet: ”Vi ska jobba hårdare med att förändra attityderna på arbetsplatserna”
Det var många tunga vittnesmål som spreds i dag när kvinnor i byggbranschen gick ut i ett stort upprop med 4627 underskrifter och cirka 200 vittnesmål under hashtagen #sistaspikenikistan. En av dem som skrivit på är rörmokaren Paulina Johansson, som numera arbetar som ombudsman på Byggnads Gävle Dala. Hon berättar bland annat om att en kollega utsatt henne för ett sexuellt övergrepp när hon arbetade i en krypgrund.
Läs mer: Metoo-upprop i byggbranschen
Utvecklar en visselblåsarfunktion
– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
Hur ska man få stopp på trakasserierna och övergreppen?
– Vi får jobba hårdare med att förändra attityderna på arbetsplatserna. Vi har absolut inte gjort tillräckligt för då skulle det inte se ut som det gör, men vi tror inte att något fackförbund har gjort tillräckligt, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
I går i en intervju på SVT Nyheter så pratade du om visselblåsarfunktion. Vad menar du med det?
– Vi håller på att utveckla en vissel-blåsarfunktion, så att fler fall kommer upp till ytan och hanteras. När någon larmar om trakasserier på arbetsplatser ska en färdig insatsstyrka, som är utbildade på problemen, kunna rycka ut och itu med det som hänt, säger Johan Lindholm.
Läs mer: Peter Eriksson samlar aktörer i byggbranschen
”Jobba vidare med de mellanstora företagen”
Sedan våren 2015 driver Byggnads tillsammans med Byggcheferna kampanjen ”Stoppa machokulturen”. I kampanjen har man bland att sett över jargongen som finns på arbetsplatserna och pratat om vilket språkbruk som är ok i byggbodarna. Sveriges Byggindustrier har inlett ett större samarbete med de större medlemsföretagen för att sprida goda erfarenheter hur man ska motverka trakasserier och övergrepp.
– Vi måste ta till vara kvinnor och mäns förutsättningar att arbeta inom byggsektorn. Vi ska jobba vidare med de mellanstora företagen. Det är jätteviktigt att göra det, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
”Glädjande att arbetsgivaren vill ta sitt ansvar”
Catharina Elmsäter-Svärd tycker att Byggnads och Byggchefernas kampanj, Stoppa Machokampanjen har lyft upp frågan och visat att problematiken finns. Nästa steg kan vara ett samarbete med både Byggnads och Byggcheferna.
– Det är sådana diskussioner som har kommit upp. Vad kan bli nästa steg efter Machokampanjen? Är det något som vi kan göra tillsammans?
Hur ser du på ett samarbete med Sveriges Byggindustrier ?
– Det är förstås glädjande att arbetsgivaren vill ta sitt ansvar. Ytterst är det ju ett arbetsgivaransvar att vi har arbetsplatser utan diskriminering. Jag är öppen att föra samtal med BI för vad vi kan göra tillsammans, säger Johan Lindholm.