info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Granskning: storföretag skippar din sjukpeng: "Jag blev väldigt förvånad"

De flesta byggföretag ordnar inte extra sjukpengar till dig via Afa, trots att tjänstemännen får den servicen. Det visar Byggnadsarbetarens stora granskning. Kolla hur ditt företag svarar och ta hjälp av vår guide för att fixa extra tusenlappar.

Du som jobbar i företag med kollektivavtal har rätt till extra sjukpengar från Afa försäkring från och med den 15:e sjukdagen, oavsett vad sjukskrivningen beror på. Ersättningen är cirka 10 procent av lönen, och är ett komplement till Försäkringskassans sjukpenning när du beviljas sådan. För 1,5 år sedan blev det möjligt för arbetsgivare att göra en anmälan åt sina anställda i ett enkelt webbformulär på Afa:s hemsida. Tidigare låg hela ansvaret på dig som jobbar att ansöka. Problemet var att många missade att göra en sjukanmälan till Afa och förlorade på så sätt tiotusentals kronor.
När Byggnadsarbetaren ringer runt till de tio största företagen i byggbranschen står det klart att endast ett byggföretag fullt ut tar ansvar för att anmäla sina kollektivanställda till Afa, nämligen Skanska.

”Det var orättvist”

– Vi tyckte att det var orättvist jämfört med tjänstemännen, där vi sköter anmälan till Collectum, säger HR-specialisten Jens Danielsson på Skanska.
Plåtslagaren Kai Jussila, som jobbar i ett mindre byggföretag, fick ingen information alls från sin arbetsgivare om att det fanns en sjukförsäkring i kollektivavtalet.
– Jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på det och tänkte: ”Har arbetsgivarna ingen skyldighet att informera om vad som ingår i kollektivavtalet?”
Det var först när en försäkringsinformatör från facket besökte arbetsplatsen som han fick reda på att försäkringen fanns och att det gick att få pengar, så kallad AGS-ersättning, för tidigare sjukskrivningar. När han fick veta detta ansökte han om att få sjukpengar för en gammal sjukskrivnings-period då han hade borrelia.Och som tur var kände Kai Jussila till reglerna när han något år senare fick allvarliga problem med en vibrationsskada.
– Jag kunde inte arbeta med min ena arm och väntade på operation. Jag fick 2 700 kronor brutto varje månad i ett helt år från Afa, som tillskott till sjukpenningen från Försäkringskassan, berättar Kai.
Kai Jussila är långt ifrån ensam om att ha dålig koll på försäkringarna i kollektivavtalet. Det är ett känt faktum inom LO och hos enskilda arbetsgivare att många arbetare går miste om tiotusentals kronor på grund av att de inte anmäler sig sjuka till Afa. När Skanska 2011 undersökte hur många byggnadsarbetare som anmälde sjukdom var resultatet nedslående. Fyra av tio byggnadsarbetare missade att skicka in blanketten trots att Skanska skickade ut Afa-blanketten till den sjukskrivnas hemadress med uppmaningen att skriva under.

”De blev för mycket”

Katarina Sandgren, försäkringshandläggare på Byggnads, tror att det kan bero på att den som är sjuk har fullt upp med att hantera sin sjukdom.
– Jag har hjälpt många att ansöka om försäkringspengar i efterhand. De orkade inte, medan de var sjuka, det blev för mycket.
Tobias Svensson är försäkringsinformatör i Byggnads region Öst. Han hade 231 enskilda samtal med byggnadsarbetare om försäkringar förra året. 19 personer hade missat att ansöka om den extra sjukpengen.

LÄS MER: Så fixar du extra tusenlappar från Afa

Det är inget avtalsbrott att som arbetsgivare avstå från att anmäla hantverkarnas sjukfrånvaro till Afa. Tjänstemännen skyddas från att gå miste om extrapengar vid sjukdom på grund av att arbetsgivarna följer ett annat avtal, som innebär att arbetsgivare förväntas anmäla sjukdom till Collectum.
Vad säger då byggbolagen och varför ges inte samma service till hantverkare?
Peab säger att man avstår från att sjukanmäla till Afa med hänvisning till att det krävs förändringar i lönesystemet för att det ska fungera smidigt.
-Vi har inget tekniskt stöd för det ännu. Men vi har ett pågående lönesystemsbyte om något år och det blir i så fall då som vi förändrar rutinerna, säger Frida Halvarsson, som ansvarar för pensioner och försäkringar.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Där publiceras Byggnadsarbetarens artiklar om försäkringar och pension.
NCC rapporterar att man har ett system där man skickar ett sms till arbetare som är sjuka längre än 14 dagar med en påminnelse om att anmäla sjukdom till Afa.
Veidekke svarar att man strikt följer kollektivavtalet och i dagsläget står det inget i kollektivavtalet om att arbetsgivaren ska anmäla sjukdom till Afa.
– Det är bakgrunden till att det ligger på den enskilda, säger Veidekkes lönechef Gun Olsson.
Undersökningar visar att många missar att ansöka och förlorar tusentals kronor.

Är det inte rimligt att lönekontoret sköter detta, precis som för tjänstemännen?
– Skulle vi märka att våra hantverkare missar att ansöka om AGS:en hos oss på Veidekke, då finns det ju så klart anledning att ändra på rutinerna.

Tänker ni göra en undersökning för att få reda på det?
– Ja, det är ju bara att följa upp sjukfallen och höra om det gått in en anmälan till Afa.
Nedan redovisar vi hur övriga företag har svarat. De flesta personalchefer säger sig vilja ändra sina rutiner när Byggnadsarbetaren kontaktar dem. Men i fortsättningen är det säkrast för dig som är anställd i byggbranschen, att anmäla själv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Granskning: storföretag skippar din sjukpeng: "Jag blev väldigt förvånad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig