info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är årets lönekungar

Byggboom men ingen löneboom. Takläggarna är den enda yrklesgruppen som lyckats elda på lönerna rejält de senaste åren. Samtidigt tappar TBM-gruppen mark. Kolla in hur du ligger till i årets stora lönegranskning.

Takläggarna är högkonjunkturens lönevinnare på bygget. Från 2014 till 2016 fick de ett lönelyft på drygt åtta procent. Det är betydligt mer än andra yrkesgrupper som arbetar på byggavtalet. Men takläggarnas löneökning har inte inneburit att de nu glider omkring i varsin splitterny Audi A8, sjösätter motorbåtar och äter på lyxkrog. Visst är de vinnare, men de har definitivt inte grävt guld de senaste åren. Förklaringen till segern är alla andra yrkesgruppers magra resultat. De har inte lyckats få upp lönen nämnvärt genom att utnyttja den glödheta byggbranschen. De har i stället haft en löneutveckling som ligger nära de årliga avtalshöjningarna.Uppe på Fysikhuset på Linköpings universitet. Solen steker taket – ett hav av svart papp. Pallar med papprullar, tuber med gasol och – för säkerhets skull – några lättåtkomliga brandsläckare. Det ser ut som ett perfekt ackordsjobb där det bara är att mata kvadratmeter. Det nya tätskiktet läggs på ett äldre och är ett förberedande arbete då det ska monteras solceller på taket. Men den stora ytan till trots, det finns ett aber som inte gynnar förtjänsten.
– Det är för få detaljer, men jag räknar ändå med att vi ska hamna kring 220 kronor, säger takläggaren Jimmy Karlsson.
De senaste åren har han haft mycket att göra. Något som även lärlingen och arbetskompisen Johan Svensson märkt av.
– Just nu är det hur mycket jobb som helst. Det byggs över hela stan.

”Många har svårt att få något extra”

Med tolv år på bygget har Jimmy Karlsson varit med om både goda och dåliga tider. Nu är han förvånad över att bygglönerna inte gått upp mer de senaste åren. Han har hört snacket på stan om att
det är svårt att få något extra, om att de flesta verkar fått lite i förhållande till hur mycket jobb det finns. Men när det gäller den egna lönen är det annorlunda.
– Min känsla är att utvecklingen för min egen del varit rätt bra. Det har nog blivit lite mer än avtalet.
Jimmy Karlsson stämmer därmed väl överens med statistiken som visar att takläggarna är högkonjunkturens vinnare. Men själv är han osäker på vad som ligger bakom det egna lönelyftet.
– Det kanske inte handlar om att det är högkonjunktur. Visst har vi mycket att göra, men det har ju andra yrkesgrupper också.

Läs mer: Lönetoppen region för region 2016

Drygt 15 spänn på två år

Lönestatistiken för 2016 visar att takläggarna lyft sin lön de senaste två åren med 15:60 kronor i timmen, betydligt mer än andra grupper på bygget. Motsvarande siffra för plattsättare är 12:37, för golvläggare 11:25 och för TBM 8:51 kronor. Omräknat i procent så innebär det en ökning med 8,23 procent för takläggarna men endast 4,19 procent för TBM-gruppen. Då de avtalsenliga löneökningarna under perioden motsvarar drygt fyra procent innebär det att takläggarna haft en viss löneglidning, medan den stora TBM-gruppen haft en svag utveckling. De har i princip fått ut höjningar enligt avtal. I detta exempel handlar det om arbete på ackord och snittlöner.

Fler aktörer på bygget

Lågan brinner på taket i Linköping. Utsikten över stan skvallrar om en byggboom; en skog av byggkranar reser sig mot skyn en bit bort. Tydligen är det Vallastaden – en helt ny stadsdel inför bo- och samhällsexpo i Linköping i september i år. Men även på andra håll finns kranar som visar på byggaktivitet. Mest handlar det om bostäder.
– Jag tycker att det dykt upp flera aktörer i branschen de senaste åren. De pressar nog priset och i förlängningen påverkas våra löner. För oss takläggare har det blivit mer konkurrens från andra svenska firmor. Förr tog de flesta jobb i sin hemmaregion, men nu verkar de räkna på jobb över hela landet, säger Jimmy Karlsson.
Konkret har det inneburit att det har blivit fler små jobb, vilket inte behöver vara någon nackdel när det gäller lönen.
– Vi gör det mesta på ackord.
Jimmy Karlsson har däremot inte märkt av någon konkurrens från utlandet. Varken från arbetare eller företag.
– Jag har aldrig under mina år på bygget stött på någon utländsk arbetare som arbetar med takläggning. Men när det gäller andra som snickare är det ju väldigt vanligt. Det händer ju att vi är de enda svenskarna på ett bygge.
En förklaring skulle kunna vara att det vid takläggning och arbete med öppen låga krävs certifikat för ”Heta arbeten”. Denna typ av tröskel för att komma in i yrket är vanlig bland flera andra yrkesgrupper som år efter år tjänar bäst på bygget. Exempelvis ”Säkert vatten” för bland annat rörmokare.
Lönestatistiken för 2016 visar att plattsättarna ligger i topp när det gäller prestationslön. Därefter kom rörmokarna. Golvläggarna tog hem segern för dem med tidlön följt av plattsättarna.

TBM-gruppen tappar mark

Bland det mest anmärkningsvärda med lönesiffrorna för förra året är utvecklingen för TBM-gruppen. De fortsätter i långsam takt att tappa i löneläge jämfört med flera yrkesgrupper. Exempelvis har plattsättarna på ackord höjt sin lön med 3:86 kronor mer i timmen mellan 2014 och 2016 än TBM. Även tidlönen har ökat mer för plattsättarna. Här handlar det om 2:38 kronor i timmen.
TBM-gruppen är mer än många andra utsatt för en allt hårdare konkurrens. Delar av projekt säljs ut och sammantaget hämmar det löneutvecklingen. Samma lönepress är inte lika tydlig för andra yrkesgrupper.Ola Larsson är betongarbetare och lagbas i Stockholm. Han är inte det minsta förvånad över att TBM-lagen fortsätter att tappa.
– Alla de stora arbetsgivarna håller nere lönen för TBM och det går inte att göra något på ackordet.
Han tror även att tillgången på personal spelar in.
– Se på rörmokarna, de är en jävla bristvara i dag så deras arbetsgivare betalar vad de tycker grabbarna är värda. Vi har det tuffare.
Ola Larsson befarar att den negativa trenden kan fortsätta och han har svårt att se någon snabblösning på hur TBM-gruppen ska vända på utvecklingen.
– Jag vet inte. Vi sitter jävligt i kläm alltså, vi som är på de stora företagen. Vi är hårt ansatta och har våra leksaksackord. Vi når upp till kring 227 kronor och sedan är det locket på. Ackordssystemet verkar slut på den nivån.
Han beskriver situationen ute bland bygglagen på byggarbetsplatserna som uppgiven.
– Vi är blasé. Vi offrar hellre en spänn och tar in en man till och åker en lugn och skön resa. Samtidigt vill jag lyckönska dem som fått upp sin lön. De är värda pengarna, säger Ola Larsson.

Läs också Törnrosasömnen över för plattsättarlönen

Tidlönetoppen hela riket
1. Golvläggare 191:99
2. Plattsättare 185:33
3. TBM 184:31
4. Undertaksmontör 183:86
5. Takläggare 181:27
6. Ställningsbyggare 178:82
7. Maskinförare 171:47

Prestationslönetoppen
1. Plattsättare 235:90
2. Vvs-montörer 235:27
3. Golvläggare 233:32
4. Anläggare 218:05
5. Industrirörmontör 218:12
6. Plåtslagare 212:10
7. TBM 211:51
8. Takläggare 205:14
9. Glasmästeri 181:70
Vill du ha full koll på aktuella bygglöner? Gå med i den här FB-gruppen – Din lön på byggetKälla: Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är årets lönekungar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig