info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörisolerarna har lämnat arbetsplatsen i Örebro

De två rörisolerarna, som sågade i rör med asbest, har försvunnit från skolrenoveringen i Örebro utan läkarundersökning. - De har blivit mest utsatta för asbesten, säger arbetsmiljöinspektör Ulf Boström, på Arbetsmiljöverket.

I förra veckan spreds asbest vid en renovering i Örebro. Två rörisolerare visste inte om att det fanns asbest i rören och hade sågat i rörböjarna, där det oftast finns mycket asbest.
Byggnads la ett skyddsstopp på arbetsplatsen och arbetsplatsen stängdes. Arbetsmiljöinspektör Ulf Boström på Arbetsmiljöverket har i veckan träffat fastighetsägaren och flera arbetsgivare för att reda ut vad som hänt. Mycket är fortfarande oklart.

”Ägaren är utomlands”

De två rörisolerarna arbetade i ett bemanningsföretag, men företaget var inte med på mötet.
– Ägaren är utomlands. Vi ska kontakta företaget och be dem göra en utredning om det som inträffat, säger arbetsmiljöinspektör Ulf Boström på Arbetsmiljöverket.
Själva renoveringen av skolan är en delad entreprenad. Fastighetsägaren och beställaren Futurum fastigheter har handlat upp varje entreprenad för sig. Fastighetsägaren är medveten om att det finns asbest i byggnaden och har anlitat ett saneringsföretag, som också är byggarbetsmiljösamordnare, BAS-U.

”Det är väldigt tråkigt”
Under renoveringen har en vvs-installatör gjort själva rörjobbet, och ett annat företag själva rörisoleringen. Det är rörisoleringsföretaget som i sin tur tagit in en underentreprenör, ett bemanningsföretag.
I fredags förra veckan visade prover att det fanns asbest i källaren. Den är nu avstängd och där pågår sanering. På markplan visade proverna att det inte fanns någon asbest och denna del öppnades i måndags.

Förbjudet att hantera asbest

Enligt byggarbetsmiljösamordnaren BAS-U, Guja AB, fanns det mellan 35 och 40 personer på arbetsplatsen och alla kommer att bli erbjudna läkarundersökning. De två rörisolerarna, som sågade i asbeströren i källaren, har åkt från arbetsplatsen.
– De har blivit mest utsatta för asbesten. Vi ska kontakta företagets ägare så att han får tag på dem och skickar dem på läkarundersökning, säger Ulf Boström.
Det är förbjudet att hantera asbest om man inte har tillstånd. Det företag som hanterade asbesten utan tillstånd riskerar därför att få en sanktionsavgift på 50 000 kronor.

”Sådant här ska inte få hända”
– Det är i nuläget oklart vilket företag som eventuellt får sanktionsavgiften, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Byggnads har reagerat kraftigt på spridningen av asbest på skolrenoveringen.
– Sådant här ska inte får hända. Man kan inte bara skylla på att man bara inte förstår. Det är klart att det är mänsklig faktor, men det måste vara stopp någonstans. Man kan inte jobba inom ett förbjudet område. Problemet är att det här upprepar sig gång på gång, säger Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor, på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörisolerarna har lämnat arbetsplatsen i Örebro

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig