Sju dog efter byggolyckor
Sju personer dog efter olyckor med byggnadsarbete förra året, visar Byggnadsarbetarens granskning. Det är två dödsfall fler än 2015.
En olycka kan förändra livet på någon sekund. En av förra årets dödsolyckor hände i Åkersberga. Kurt Wiklund hade 36 års erfarenhet som kranförare då han satt i kranen och precis hade lyft ett väggblock i trä på ett villabygge.
– Jag kände plötsligt i kranen att något hände, säger han.
En av stropparna som höll blocket hade lossnat, väggdelen for iväg och klämde montagearbetaren som höll i väggen så illa att han dog. Polisutredningen är nedlagd, ingen kan säga exakt varför elementet föll.
”Känner för hans familj”
– Jag har tänkt mycket på mannen som dog. Jag känner för hans familj men jag vet inte hur det har gått för dem, säger Kurt Wiklund.
Han var tillfälligt utlånad till bygget och den omkomne mannen och hans bror hade bara kort tidigare kommit från Lettland för att arbeta som byggjobbare.
– Det var bra killar, de kunde jobbet. Jag såg inte minsta risk, säger Kurt Wiklund.
Återspeglar byggrisker
Dödsfallen förra året återspeglar byggbranschens största risker. Tre av dem var fallolyckor, övriga var kläm- och rasolyckor. I de flesta fall leder inte förra årets olyckor till något rättsligt efterspel.
Förundersökningarna är nedlagda i samtliga fall utom ett.
Samtidigt fortsätter arbetsolyckorna i byggbranschen att öka. De senaste åren har de legat stadigt över 3 000.
2015 nåddes en topp på 3 582 inrapporterade byggolyckor som lett till sjukfrånvaro. För 2016 är siffran redan över 3 500, men den fortsätter stiga eftersom inrapporteringen fortsätter.
– Arbetsolyckorna kommer sannolikt att hamna på minst samma nivå som året innan, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.
Det finns också ett mörkertal. Utländska arbetare som inte omfattas av svenska socialförsäkringssystemet redovisas inte i Arbetsmiljöverkets olycksstatistik. Däremot särredovisar verket dödsfallen bland utländska arbetare.
Läs mer: Dödsolyckorna 2016
Olyckorna oroar
Olyckorna oroar Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
– Vid flera av förra årets svåra olyckor var det rena tillfälligheter att folk inte dog. Flera kapolyckor kunde lika gärna fått en dödlig utgång. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och rättssamhället borde kräva ansvar i fler fall, säger han.
Björn Samuelson är arbetsmiljöexpert hos Sveriges Byggindustrier.
–Vi arbetar för att höja säkerhetsmedvetande, kunskap och säkerhet på byggena, säger han.
Dödsolyckor:
2012: 7
2013: 7
2014: 10
2015: 5
2016: 7
Källa: Byggnadsarbetaren, Arbetsmiljöverket
Anmälda olyckor i byggindustri
2012: 3 345
2013: 3 510
2014: 3 325
2015: 3 582
2016: 3 527*
* Hittills anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro 20170207). Siffran kommer att öka. I denna siffra finns inte utländska arbetare med, som inte ingår i det svenska socialförsäkringssystemet.