Asbest spreds vid skolrenovering i Örebro
– Sådant här ska inte få inträffa, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Örebro-Värmland.
På Risbergska skolan i Örebro pågår en renovering. Beställaren och ägaren av fastigheten, Futurum fastigheter, är medveten om att det finns asbest i byggnaden och har anlitat ett saneringsföretag. Men i onsdags eftermiddag fick Byggnads larm från ett skyddsombud att asbesten spridits i lokalerna. Två rörisolerare hade kapat rör med tigersågar nere i källaren.
”Brustit i kommunikationen”
– De hade kapat direkt i rörböjen, där det oftast finns asbest. Det blev mycket damm när de körde med tigersågarna, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Örebro-Värmland.
Rörisolerarna visste inte om att det fanns asbest i rören och bar upp rördelarna för trappan, genom korridoren och la dem i en öppen container.
– Det finns föreskrifter hur du ska hantera asbest. Asbest ska läggas i en sluten container som är märkt med asbest. Sedan ska det deponeras på ett speciellt ställe. Det har brustit i kommunikationen mellan företagen på arbetsplatsen. Sådant här ska inte få inträffa, säger Niklas Nordlund.
Byggnads la omedelbart ett stopp på arbetsplatsen.
– Vi har stoppat jobbet, så att inte fler blir drabbade, säger Niklas Nordlund.
Asbestdamm har fallit ner på fläktaggregatet i källaren efter att rörisolerarna hade kapat rören uppe i taket. I asbestdammet finns fibrer som kan gå ner i lungorna och orsaka cancer. Foto: Privat
Flera prover har tagits
Arbetsmiljöverket är nu inkopplat och utredningen pågår. Arbetsplatsen är avstängd och det har tagits flera prover på arbetsplatsen; både i källaren, där själva arbetet pågick och i andra utrymmen.
– I källaren har proverna visat på asbest. Denna del är nu tillsluten och håller på att saneras helt och hållet, säger Ulf Boström.
På ovanvåningen, där de avsågade rören burits, har det också tagits prov. Proverna visar att det inte funnits någon asbest där och bygget på ovanvåningen öppnar på måndag.
”Det är en lång underentreprenörskedja”
Arbetsmiljöverket har i dagsläget svårt att säga något om omfattningen, men arbetsmiljöinspektör Ulf Boströms rekommendation är att alla som befunnit sig i lokalerna skickas på läkarundersökning för lungröntgen och spirometri.
– Särskilt de som befunnit sig i källaren och blivit exponerade måste undersökas, säger arbetsmiljöinspektör Ulf Boström.
Vem är ansvarig för asbetsspridningen?
– Det är för tidigt att säga något om ansvarsbiten. Det är en lång underentreprenörskedja och många företag som är inblandade. Någonstans har kommunikationen gått snett och någon har sågat där man inte ska såga.
Futurum fastigheter är beställare och ägare av fastigheten. Saneringen har skett i etapper och utförts av ett saneringsföretag som också är byggarbetsmiljösamordnare, BAS-U.
”Inte spekulera för mycket”
Själva ombyggnaden handlar om en delad entreprenad, där en vvs-installatör har utfört själva rörisoleringsjobbet. De har i sin tur anlitat en underentrenör, ett isoleringsföretag, som i sin tur har hyrt in två killar. Enligt Bengt Asplund, teknisk chef på Futurum fastigheter kommer killarna från Uzbekistan.
– På något sätt har det blivit fel i kommunikationen. Det kan vara den mänskliga faktorn, men också språkförbistring. Men jag vill inte spekulera för mycket. Vi måste se vad utredningen visar.
Känner du som beställare ansvar för det som inträffat?
– Nej, vi kan inte som beställare förhindra att någon kapar ett rör. Om något på eget bevåg helt plötsligt börjar såga kan vi inte styra över det. Det är för tidigt att måla ut någon bild, innan utredningen är klar, säger Bengt Asplund, teknisk chef på Futurum fastigheter.