Forskning: Hälsan styr pensionen
Forskning visar att personer med fysiskt tunga jobb, som nekas sjukersättning, väljer pensionera sig som en sista utväg.
Kerstin Nilsson är forskare på arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet. Hon har forskat om äldre i arbetslivet i över tio år. Hennes forskning visar att den egna hälsan är det allra viktigaste när folk fattar sitt beslut om pensionering. Ekonomin kommer i andra hand.
– Det var fler personer i yrken med fysiskt tunga arbetsuppgifter som valde att pensionera sig tidigt när det blev svårare att få sjukpenning och sjukersättning från Försäkringskassan, säger Kerstin Nilsson.
Vad får det för betydelse för individen, om man höjer åldersgränsen för pension?
– Lämnar man yrkeslivet tidigt, så blir pensionen sämre, det är ju så systemet är upplagt. Att tvingas fortsätta arbeta vidare för att få pengar till mat och hyra trots att man inser att hälsan tar stryk, det är ju inte så bra. Frågan är om det är möjligt för alla yrken att senarelägga pensionen, eller om man ska titta utifrån vad man har för yrke.
Vad finns för lösningar på detta?
– Vi har tagit fram en modell och verktyg för hur företag och organisationer kan tänka och göra för att förbättra arbetsmiljön för alla åldrar. Risker och arbetsförhållanden måste börja bedömas utifrån ett åldersperspektiv. Man bör fundera över arbetsuppgifter och tjänster som gör att äldre kan stanna kvar, och ta vara på äldres kompetens och kanske låta dem få en mentorsroll, säger hon.
Vill du läsa mer om pensioner och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.
LÄS MER:
-Ministern: Man måste kunna gå i förtid
-LO villkorar höjning av pensionsåldrar
-Byggnadsarbetarna:”Politikerna måste tänka till”