Snabb framgång som kostat
ED Bygg är ett företag som uppmärksammats för snabb expansion och dess företrädare talar sig varma för mångfald, att ge alla en chans. Samtidigt har flera allvarliga olyckor hänt på senare tid. Vår granskning visar att anställda går på bidrag, saknar handledning och att arbetare inte vågar slå larm om risker.
Kapolyckan
Klingan skär genom hakan, trasar sönder mjukdelar och stoppar en centimeter från stora halspulsådern. Juris Keinus tror han fått en sten i ansiktet.
När han ser kollegans vita ansikte förstår han att något är fel.
Han går in i boden och ser sig själv och ändå inte. Hakan är helt kluven, från näsan till halsen, en tand har delats rätt av.
Känslan är overklig.
En stund senare ligger han i ambulansen. Då kommer smärtan.
– Jag börjar frysa och tänker att nu dör jag. Men så tänker jag, nej, jag vill leva. Det sägs att läkaren i Norrköping räddade livet på mig.
Motorkapen som klöv Juris haka är livsfarlig, den kan fastna och få bakåtkast. Flera allvarliga olyckor har hänt i byggbranschen där arbetare skadats svårt. Men dessa faror visste Juris Keinus inget om. Han var vuxenpraktikant på ED Bygg, när han den 26 januari i år erbjöds av en arbetskamrat att kapa lecablock med maskinen.
Han hade dagen innan sett att tre tänder saknades på klingan och plötsligt när han sågade gick klingan inte igenom blocket. Sedan hände allt sekundsnabbt. Maskinen slog upp och klingan skar rätt genom Juris haka.
Juris drömde om att bli snickare men kände sig illa behandlad, utnyttjad och skadades för livet. Röntgenbilden visar hans skador efter olyckan med motorkapen. Foto:Susanne Lundbäck.
Dödsolyckan
Han skulle flytta armeringsjärn på ett nybygge. Stod på en balkongavsats på andra våningen fem meter upp, tog emot och langade armeringsjärn vidare uppåt. Plötsligt föll han. Den 54-årige arbetaren skadades så illa att hans liv inte gick att rädda. En hustru förlorade sin man, två vuxna barn sin far.
Olyckan hände på en annan av ED Byggs arbetsplatser i Norrköping drygt en månad efter Juris olycka med motorkapen. Byggnadsarbetaren var i Sverige med ett gäng polska landsmän och hade under flera år rest hit för att jobba.
Arbetsmiljöverket vet i dag inte varför han föll. Bara att ett fungerande skyddsräcke skulle ha hindrat fallet. Dödsolyckan var den tredje allvarliga olyckan på företaget på 3,5 månader som nu utreds av polisen.
Olyckorna
12/11 2015: Fyra personer skadas då ett bjälklag ger vika på ett bygge i Norrköping. De fick bland annat frakturer och nackskador.
26/1 2016: En byggelev skadas svårt vid en olycka med en motorkap.
29/2 2016: En byggnadsarbetare dör efter att ha fallit från en balkongavsats.
Olyckorna utreds av polis, arbetsmiljöverk och företag. Sedan 2010 har ett tiotal olyckor och tillbud rapporterats från företaget till Arbetsmiljöverket.
Ed bygger drömmar …
ED Bygg är en storspelare på den lokala byggmarknaden i Norrköping och Östergötland. Uppdragen är många, både offentliga och privata. Men planerna sträcker sig till att expandera i Mälardalen och Stockholmsområdet.
Företaget startades 2000 av Eddy Demir. Han kom från Turkiet i unga år och utbildade sig till byggingenjör. Men då var det dåligt med byggjobb, så han satsade först på företag i nöjesbranschen. ED Bygg tog snabbt marknadsandelar och blev känt för sin devis ”ED bygger drömmar”, en text som kan ses överallt på företagets byggen. Eddy Demir och hans företag marknadsförde sig som en uppstickare, nytänkare och talar mycket om mångfald och samhällsbyggande. På kontoret i Norrköping berättar han entusiastiskt om sitt skötebarn.
– Det är fantastiskt att få bygga framtidens bostadsområden. När vi anställer vill vi spegla samhället och ge människor en chans att växa.
Entreprenörskapet har belönats med flera nomineringar och priser. Mitt under valrörelsen 2010 kom landets högsta makthavare, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, till företagets arbetsplats i Norrköping. Eddy Demir var själv politiker för Moderaterna hemma i Söderköping, men lämnade uppdragen för att ekvationen politik, företagande och familj inte gick ihop.
”Vi jobbar mycket med kvalitetssäkring. Tyvärr har det ändå hänt olyckor”, säger ED Byggs grundare Eddy Demir, här med vd Anders Whass.
… mardrömmar tycker andra
– Det var en total brist på säkerhetstänk. Ett exempel är ett bygge på Händelö 2014 där vi jobbade på taket 10 meter upp utan selar eller skydd. Jag såg också byggnadsarbetare resa takstolar och jobba lika högt utan minsta säkerhet, säger snickaren Tommy Jakobsson som kom till ED Bygg via ett bemanningsbolag.
Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med flera yrkesarbetare som berättar om ett antal farliga händelser på företagets arbetsplatser.
Niklas Landstedt, ombudsman på Byggnads, har tagit emot ett flertal samtal från oroliga arbetare. Både från personer som slutat och är kvar.
– De har hört av sig efter olyckorna och sagt att de är rädda att fler olyckor ska hända, men de reagerar även över personalpolitiken, säger han.
Flera arbetare talar om ett företag med hårda nypor, om en tysthetskultur där arbetare inte vågar slå larm om risker.
– Alla vet att de kan få sparken på stående fot om de säger ifrån. Det skapar en rädsla och osäkerhet, säger Tommy Jakobsson.
En annan byggnadsarbetare, som vill vara anonym, berättar:
– Jag var med när en kollega sas upp samma dag som han krävt en ställning. Själv förlorade jag arbetet efter att ha ställt krav på skydd.
Byggnads har drivit fem förhandlingar om felaktiga uppsägningar. Fyra är avgjorda. Där har man konstaterat att företaget gjort fel och gjort upp om en förhandlingslösning.
Företaget
I dag leds ED Byggs expansion från ett pampigt före detta tullhus i Norrköping, där vita skulpturer smyckar utrymmena. I våras togs vd-skapet över av Anders Whass, tidigare vice vd och före detta fotbollsspelare. Läs hans svar på frågor om olyckorna här.
Eddy Demir fortsätter som ägare och projektutvecklare. Båda berättar gärna om framtidsplanerna: Öka omsättningen till en miljard kronor kommande år och starta 900 bostäder i år. Enligt Anders Whass är målet att ha egen personal på byggena, men till en början behöver man ta mer hjälp av bemanningsbolag och underentreprenörer.
ED Byggs expansion
2000: ED Bygg startas som enskild firma.
2006: ED Bygg blir aktiebolag.
2009: Utses till Årets nybyggare i Östergötland.
2013: Får bostadspris på bygg-och arkitekturmässan i Cannes.
2015: Omsättning nära 401 miljoner kronor.
2015: ED Bygg Stockholm lanseras.Flera uppdrag i regionen 2016.
2016: Beräknad omsättning, cirka 500 miljoner.
Cirka 200 anställda. Medelålder: 32 år
Bidragen
ED Bygg har cirka 200 personer anställda varav cirka 50 är tjänstemän. Man talar med stolthet om att ta hand om och utbilda egen personal. Att stå för mångfald och hjälpa folk som har det svårt på arbetsmarknaden. Det ger också en möjlighet att söka bidrag från staten. Sedan 2007 har företagsgruppen fått drygt 6,8 miljoner i nystartsbidrag, visar Byggnadsarbetarens genomgång. Förra året ökade nystartsbidrag från 218 600 kronor till två miljoner. Samtidigt fick företaget lönebidrag och flera andra bidrag.
– ED Bygg har ovanligt många personer på olika bidrag. Där ett annat bolag i samma storlek normalt skulle haft ett par tre på bidrag, har de dubbelt så många. Det finns en risk att konkurrensen mot andra företag sätts ur spel, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads region Öst.
Men han och hans kollegor ser också allvarligare risker.
– Med så mycket oerfaren personal behövs bra handledning, men här har vi sett att det ofta brister, säger Byggnads ombudsman Niklas Landstedt som företräder Juris Keinus.
Totalt 6,8 miljoner i nystartsbidrag i ED Byggs företagsgrupp
sedan 2007.
2016: 2 321 791 kr*
2015: 2 082 543 kr
2014: 218 670 kr
2013: 332 170 kr
2012: 326 662 kr
* t.o.m. juli 2016
Företag som anställer personer som varit arbetslösa eller är nyanlända kan få nystartsbidrag under en period. Nystartsbidrag redovisas offentligt via Skatteverket. Övriga anställningsbidrag från arbetsförmedlingen är inte offentliga.
Handledning
Juris hade jobbat några månader på ED Bygg med grovjobb och rivning. Men han ville bli snickare och började på Nyströmska skolan i Söderköping. Praktiken skulle han göra hos sin gamla arbetsgivare och han var där i nästan ett år.
– Jag fick bara handledning i en och en halv månad. Vid olyckan hade jag inte fått några instruktioner om maskinen jag använde.
Han berättar att han inte fått någon utbildning till snickare, trots att skolan och ED Bygg skrivit kontrakt som gett företaget rätt till 40 000 kronor för att utbilda honom. Han kände sig utnyttjad och kränkt av företagets företrädare och ville bara därifrån.
– Jag gick som gratis arbetskraft, fick riva och göra allt det jag gjort innan. Samtidigt levde jag på studielån. Jag fick betala för att jobba, säger han.
– De behandlar folk illa, men tycker att arbetarna bara ska vara tacksamma.
Efter olyckan anmälde han skolan till Skolinspektionen, och Byggnads driver förhandlingar mot företaget för att få det att betala ut lön för den här tiden. Juris själv har hittat en ny praktikplats där han trivs men han lider av sviterna från olyckan. I höst ska han opereras genom att man tar ben från höften och sätter i käkbenet.
– Jag har hela tiden värk i käken, som elchocker. Jag är glad att jag lever, men vill berätta för att varna andra.
Läs mer:
Rasolycka i Norrköping
Tak gav vika under arbetarna
Svårt skadad i sågolycka
Man dog efter fallolycka
Tre svåra olyckor på samma företag
Fler skyddsombud utsedda i år
Byggnads utsåg sex nya skyddsombud på ED Byggs arbetsplatser i början av året. De har nu gått utbildning. Byggnads har även ställt krav på att arbetsledare ska gå samma utbildning. Byggnads ombudsman Kjell Strömlind säger att det skett en förbättring av skyddsanordningar, men att det tar tid att ändra säkerhetskulturen i en organisation.