Facket utbildar efter kvartslarm
Igår berättade Byggnadsarbetaren om hur misstankar om kvartsdammets dödlighet stärkts. På bara sex år dog 17 personer inom byggverksamhet som fått silikos, stendammslunga, orsakad av kvarts. Ingen vet idag hur låga doser damm som krävs för att få lungcancer.
Det oroar Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
-Kvarts är en av de värsta arbetsmiljörisker vi har och det drabbar så många. Kvartsdamm finns överallt i byggbranschen, säger han.
Fara för många
Riskerna finns bland dem som hanterar sten, betong, murbruk och cement.
-Men det är ju inte bara de som exempelvis bilar i betong som drabbas, utan alla som jobbar runtomkring och de kanske skyddar sig ännu sämre, säger Ulf Kvarnström.
På grund av de allvarliga risker som framkommit utbildar Byggnads denna vecka sina arbetsmiljöansvariga, regionala skyddsombud och fackliga förtroendemän i kemiska hälsorisker. Tanken är att de i sin tur ska föra ut kunskapen om kvarts och andra farliga ämnen på arbetsplatserna. Under förbundets arbetsmiljövecka i höst, ska fackliga företrädare granska hanteringen av kvarts ute på byggen.
Riskerar bli sjuka och dö
I gårdagens artikel sa professor Bengt Järvholm att asbest är mycket större arbetsmiljöproblem än asbest i dagens byggsverige, eftersom betongdamm finns nästan överallt. Även om asbest är farligare i sig, ger kvartsdamm dödliga sjukdomar och är betydligt mer spritt.
-Jag befarar att byggnadsarbetare kommer att skadas och dö i förtid, sa han.
Ulf Kvarnström delar bedömningen och anser att forskningsresultaten måste ut till arbetarna så fort det är möjligt.
– Många vet inte om att dammet är farligt. Men så fort det ryker har man passerat gränsvärdet för tillåten kvarts med råge. Man kan också bli skadad vid halter där dammet knappt syns, säger han.
Samtidigt anser forskare att dagens gränsvärde är alldeles för högt och borde sänkas till en fjärdel.
Måste minska dammet
Det enda sättet att skydda sig mot sjukdomarna är att minska dammet eller använda personlig skyddsutrustning. Ulf Kvarnström hänvisar till att arbetsgivarna är skyldiga att skydda sina anställda och informera om risker.
-De ska göra riskbedömningar av jobbet och se till att arbetarna får skyddsutrustning. De anställda i sin tur måste använda skyddet, säger han.
Förutom riskerna för silikos och lungcancer kan kvartsdamm också innebära en ökad risk för hjärtinfarkt, kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol) och ledgångsreumatism.