"Byggnads vill spräcka märket"
Byggnads vill komma åt industrins roll som norm för lönesättningen och spräcka märket. Det anser Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind.
Vad tycker du om Byggnads varsel?
-Jag tycker det är ansvarslöst och tråkigt. Vi har två förhandlingsdagar kvar som är utsatta sedan lång tid tillbaka. Vi har haft förhandlingar i flera veckor där vi lämnat över konstruktiva förslag på Byggnads yrkanden, vi har sökt kompromisser.
Du anser att varslet är en del av en plan?
– Jag ser det som uttryck för en plan som börjar med att Målarna la ett varsel oavsett diskussionerna i deras förhandlingar och som sedan fortsätter med att Byggnads lägger ett varsel oavsett vad vi har haft för diskussioner i våra förhandlingar. Syftet är att spräcka märket och komma åt industrinormeringen. Att industrins lönenormerande roll ska avbrytas.
Vilka konsekvenser får varslet?
– Det drabbar tredje man. Man tar ju ut industrin i väldigt stor omfattning, man tar ut bostadsprojekt, men även sjukhus och daghem. Projekten fördröjs om strejken blir verklighet. Samtidigt har vi samhällsutmaningen att vi ska bygga
700 000 lägenheter till 2022. Byggnads utmanar inte bara oss, utan egentligen hela samhället och samhällets välfärd.
Vad händer nu?
-Vi går in i medling. Det innebär att parterna inte fysiskt träffas längre, utan alla diskussioner förs via medlare i syfte att få ett avtal innan stridsåtgärder sätter igång.
Har ni planer på att svara med motåtgärder?
-Det tänker inte jag kommentera. Vi har inte beslutat om några åtgärder än, i alla fall.
Vilka frågor är svårast att lösa?
-Lönenivån, märket, är en svår fråga att lösa. Men den har vi överhuvudtaget egentligen inte berört. Sedan vill vi anpassa kollektivavtalet till det den ökade konkurrensen med alltfler företag. Då behöver vi kollektivavtal som kan hanteras av medlemmar och företag direkt.