Här är årets sämsta bygge
– Jag skulle ha stoppat varenda ett av jobben. Det är ingen tvekan om att detta är årets sämsta bygge. Det är otroligt att bristerna bara fortsätter år efter år.
Tomas Kullberg, är ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland och granskar nytagna bilder från några av arbetena vid Glasberga sjöstad i Södertälje under ett besök som Byggnadsarbetaren gjorde i oktober.
De visar arbetare på taket utan skydd, ställningar med så stora brister att de är förbjudna och en enorm oreda. Bilderna är tagna i oktober.
Redan i april granskade Byggnadsarbetaren området. Vi avslöjade då att arbetare i flera fall befann sig i livsfarliga situationer på hög höjd. En man arbetade åtta meter upp på ett tak, helt utan fallskydd. Ställningar var felbyggda eller saknade delar.
LÄS: Informationsavarig för Glasberga förvånad
Marknadsförs som idyll
I Glasberga byggs ett helt nytt bostadsområde och det marknadsförs som en idyll. Men på många av arbetsplatserna är förhållandena allt annat än idylliska.
– Det är unikt att så många olika arbetsgivare som bryter mot reglerna är koncentrerade till ett och samma område. Det är det värsta området med farliga risker som jag sett under mina 13 år som inspektör, säger arbetsmiljöinspektör Patrik Hemmingsson.
Han är väl bekant med området. 2014 gjorde Arbetsmiljöverket en offensiv, med ett tiotal besök som resulterade i ett antal omedelbara förbud, krav och åtalsanmälningar. Bland annat ställdes krav på rent grundläggande utbildning i säkerhet. I år har verket inte haft samma resurser, men gjorde en inspektion strax efter Byggnadsarbetarens besök i våras. Det nedslaget ledde till två omedelbara förbud mot arbeten som innebar livsfara och krav mot nio olika brister mot ett tredje företag. Kort efteråt inträffade en fallolycka i området och en arbetare fördes till sjukhus.
Fler bilder från Glasberga sjöstad (PDF-dokument, 2,9 MB)
”Ansvaret hos kommunen”
Byggnads har i flera år varnat för säkerhetsbristerna i området.
– Det stora, övergripande ansvaret ligger hos kommunen och den borde ställa krav på att entreprenörerna ska redovisa hur man ska jobba säkert innan de får bygglov, säger fackets Tomas Kullberg.
Samtidigt har varje arbetsgivare ansvar för sina anställdas säkerhet. Vi försökte i våras att tala med byggnadsarbetarna som lever med riskerna. Ingen har dock velat framföra någon kritik mot säkerheten. Däremot utlovade de inblandade företagen att felen skulle åtgärdas. Det gjorde även företrädare för projekt Glasberga sjöstad.
”Jobbar på att bli bättre”
Ferit Kerimo är ägare till Kerimo Bygg, ett av de företag vars byggen fått flera krav och förbud. Fortfarande i oktober var det brister på ställningar.
– Vi jobbar hela tiden med att bli bättre, säger han.
Arbetarna i Glasberga lever farligt och har gjort det i flera år. Säkerheten skiljer mellan företagen. Men trots försäkringar om säkrare byggen brister det på området i stort. Ingen ska riskera livet för att bygga. Därför utser Byggnadsarbetaren området till ”Årets sämsta bygge.”
Bristerna på Glasberga sjöstad
- Arbete på hög höjd utan skydd
- Schakt utan skydd
- Farliga stegar
- Skräpigt och stor oreda
- Trappor utan räcke
- Brist på skyddsutrustning
- Oskyddade elledningar